BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3/X4 Forums BMW X3 (G01) / X4 (G02) Forum How to disable ASD on your X3 M40i: 3 methods that do not require coding

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-17-2018, 07:23 PM   #1
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

How to disable ASD on your X3 M40i: 3 methods that do not require coding

BIMMERPOST
     Featured on BIMMERPOST.com
Hi all,

I've updated the title of this thread to reflect all of the methods (so far) for disconnecting ASD that the contributors to this thread have discovered and posted about. Thanks to everyone for your excellent, informative posts and for making this thread awesome! You all rock!

Methods:
1) Unplug the connector on the ASD mixing module (*works on HK equipped vehicles ONLY). See my original post below.
2) Take out fuse 218 (*works on HK equipped vehicles ONLY). See Pretzel's posts middle of page 3
3) Install the Technic bypass harness (works on HK equipped and base stereo vehicles). See Pretzel's post top of page 3

Method 1 - Unplug the connector on the ASD mixing module (*works on HK equipped vehicles only):

After reading several informative posts on here about disconnecting the ASD module (thanks to the OP's), I decided to try this on my X3 M40i. Turned out to be really easy and only took 10 minutes! Note that I have the Harmon Kardon sound system. Original posts are here:

https://f80.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1473441

https://f80.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1082175

Now that I've had a chance to compare ASD on and off, I must say that I am surprised how loud the "fake" sound actually is when ASD is on. No offense to those that like ASD, but I've concluded that I definitely prefer it off. Here are the steps (See Max Well's post in the middle of page 1 for all of the pictures):

1. Remove the left cover in the cargo area to reveal the large amp. The ASD mixing module that looks like a "small amp" which you need access to is behind this (pictures #1 and #2).

2. Remove the 4 bolts (10mm socket) holding the black bracket to which the large amp is attached to get access to the ASD mixing module. You don't need to disconnect the large amp, just move it to the side. The grey connector which you need to disconnect is located at the bottom of the ASD mixing module (picture #3).

3. Remove the 1 bolt on the upper left hand side (10mm socket) holding the black bracket which the ASD mixing module is attached to, then rotate it clockwise (as shown in picture #4 with the connector already disconnected) to get access to the grey connector.

4. To disconnect the connector (shown facing you in picture #5), press the small grey square "in" with a flathead screwdriver, then slide the black lever over it and pull to disconnect.

Put everything back in reverse order, and enjoy your "natural" sounding vehicle!


Last edited by TX3M; 02-20-2019 at 03:16 PM.
Appreciate 15
      12-17-2018, 07:38 PM   #2
LostX
Private First Class
United_States
38
Rep
135
Posts

Drives: N/A
Join Date: Nov 2018
Location: NY

iTrader: (0)

None of the images are working for me?

Edit: they're working now. Thank you.
Appreciate 0
      12-17-2018, 07:45 PM   #3
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LostX View Post
None of the images are working for me?
Sorry about that, maybe try pasting the URL's into another browser? I can see them in IE and Microsoft Edge.
Appreciate 0
      12-17-2018, 07:58 PM   #4
calintexas
Lieutenant Colonel
calintexas's Avatar
United_States
98
Rep
1,572
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Nov 2009
Location: North Texas

iTrader: (1)

No Photos for Me Either

I get a google requested URL not on server page with both Chrome and Firefox.
Attached Images
 
__________________
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:02 PM   #5
BobsM3Coupe
Lieutenant Colonel
BobsM3Coupe's Avatar
United_States
312
Rep
1,634
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Nov 2009
Location: California

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by calintexas View Post
I get a google requested URL not on server page with both Chrome and Firefox.
Same for me.
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:07 PM   #6
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BobsM3Coupe View Post
Same for me.
Sorry everyone, apparently I FAIL at this! Can I e-mail the pics to someone to host and put up working links?
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:15 PM   #7
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BobsM3Coupe View Post
Same for me.
I edited the post with new picture links. Please let me know if this is working now.
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:23 PM   #8
calintexas
Lieutenant Colonel
calintexas's Avatar
United_States
98
Rep
1,572
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Nov 2009
Location: North Texas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by TX3M View Post
I edited the post with new picture links. Please let me know if this is working now.
Yes, I can click on the link and the photo comes up now.

I'll send another post in several minutes that will tell you how to post the photos here if you want.
__________________
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:26 PM   #9
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by calintexas View Post
Yes, I can click on the link and the photo comes up now.

I'll send another post in several minutes that will tell you how to post the photos here if you want.
OK, thanks!
Appreciate 0
      12-17-2018, 08:42 PM   #10
calintexas
Lieutenant Colonel
calintexas's Avatar
United_States
98
Rep
1,572
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Nov 2009
Location: North Texas

iTrader: (1)

Uploading and Posting Photos

Down at the bottom of the page where you can create a quick reply post; click the "Go Advanced" button. Once the advanced post entry page comes up; scroll down the page until you see the "Manage Attachments" button; click on that and a page will pop up that will allow you to chose files off of your computer to upload, or to list URL's where files can be uploaded from. Once you have made your choices, be sure to click on the appropriate "Upload" button on the pop up page.

Once you've completed those steps you can manage your uploaded files from the "Attach Files" section near the bottom of your advanced post input page. You will be able to see how the uploaded photos will appear in your post by using the "Preview Post" button.

It's likely that there is more that you can do to manipulate your uploaded photos. It's just that it's been years since I've posted regularly here, and I'm sure I've forgotten several of the fine points.
__________________
Appreciate 0
      12-18-2018, 09:19 AM   #11
Max Well
Major
Max Well's Avatar
1493
Rep
1,125
Posts

Drives: 2018 & 2019 X3 M40i
Join Date: Jun 2014
Location: Southeast USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TX3M View Post
Sorry everyone, apparently I FAIL at this! Can I e-mail the pics to someone to host and put up working links?
Thanks for sharing your process, TX3M. I collated the photos onto one jpeg for ease of reference.
Attached Images
 
Appreciate 3
      12-18-2018, 09:33 AM   #12
SC11
Private First Class
131
Rep
171
Posts

Drives: X4 M40i
Join Date: Dec 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Assume then you just leave this connector disconnected and it doesn’t effect anything else?
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:18 PM   #13
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Max Well View Post
Thanks for sharing your process, TX3M. I collated the photos onto one jpeg for ease of reference.
Thank you for doing that!
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:18 PM   #14
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by calintexas View Post
Down at the bottom of the page where you can create a quick reply post; click the "Go Advanced" button. Once the advanced post entry page comes up; scroll down the page until you see the "Manage Attachments" button; click on that and a page will pop up that will allow you to chose files off of your computer to upload, or to list URL's where files can be uploaded from. Once you have made your choices, be sure to click on the appropriate "Upload" button on the pop up page.

Once you've completed those steps you can manage your uploaded files from the "Attach Files" section near the bottom of your advanced post input page. You will be able to see how the uploaded photos will appear in your post by using the "Preview Post" button.

It's likely that there is more that you can do to manipulate your uploaded photos. It's just that it's been years since I've posted regularly here, and I'm sure I've forgotten several of the fine points.
Thank you, I will be sure to do this correctly next time!
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:26 PM   #15
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by SC11 View Post
Assume then you just leave this connector disconnected and it doesn’t effect anything else?
Yes, just leave it disconnected. I did tie it down with a twist tie so it's not flopping around.

I can confirm that no other functions of the sound system are affected by disconnecting it. I also think that the sound system sounds "cleaner" now that it's not having to produce the additional engine and exhaust sounds.

Last edited by TX3M; 12-27-2018 at 01:50 PM.
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:26 PM   #16
teaston
General
teaston's Avatar
United Kingdom
8154
Rep
28,817
Posts

Drives: X3 M40d
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by SC11 View Post
Assume then you just leave this connector disconnected and it doesn’t effect anything else?
Yes, although it will come up as an error if your dealership ever plugs it into diagnostics or to do a software update.
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo - Eibach Spacers, DTUK CRD3+ Tuned, MP Black Grilles, ACS Splitters & some other bits
Gone: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Gone: F30 330d M Sport in EB2/CR
Gone: E90 320d M Sport in TS/Black
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:42 PM   #17
MechX3M40i
Major
MechX3M40i's Avatar
United_States
771
Rep
1,422
Posts

Drives: X3 M40i Blue/Cognac
Join Date: Oct 2018
Location: MidWest USA

iTrader: (0)

A crazy thought just appeared in my mind - for those who added a dedicated amp and a big sub to the trunk - what would happen if the ASD is plugged to the new amp/sub? :
Appreciate 1
      12-18-2018, 02:48 PM   #18
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Yes, although it will come up as an error if your dealership ever plugs it into diagnostics or to do a software update.
Good point. I need to remember to tell my Service Advisor about it, and that they should not reconnect it when I bring it in for service.
Appreciate 0
      12-18-2018, 02:50 PM   #19
teaston
General
teaston's Avatar
United Kingdom
8154
Rep
28,817
Posts

Drives: X3 M40d
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by TX3M View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Yes, although it will come up as an error if your dealership ever plugs it into diagnostics or to do a software update.
Good point. I need to remember to tell my Service Advisor about it, and that they should not reconnect it when I bring it in for service.
You should re-connect it before it goes in for service in case they need to update the software, the computer won't let them update anything if there are any errors!
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo - Eibach Spacers, DTUK CRD3+ Tuned, MP Black Grilles, ACS Splitters & some other bits
Gone: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Gone: F30 330d M Sport in EB2/CR
Gone: E90 320d M Sport in TS/Black
Appreciate 2
ted9946.00

      12-18-2018, 03:10 PM   #20
TX3M
Private
55
Rep
74
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Oct 2018
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
You should re-connect it before it goes in for service in case they need to update the software, the computer won't let them update anything if there are any errors!
Excellent tip, thanks!
Appreciate 1
teaston8153.50

      12-18-2018, 06:44 PM   #21
Yobyot
Captain
Yobyot's Avatar
294
Rep
891
Posts

Drives: MY19 X3 M40i
Join Date: May 2005
Location: Boston

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Max Well View Post
Quote:
Originally Posted by TX3M View Post
Sorry everyone, apparently I FAIL at this! Can I e-mail the pics to someone to host and put up working links?
Thanks for sharing your process, TX3M. I collated the photos onto one jpeg for ease of reference.
I paid for ASD and, by golly, I'm gonna listen to it.

Jokes aside I've never understood enthusiasts who turn stuff off in their cars. We're the kind of people who typically know everything about the cars before we buy them. I knew ASD was fake when I test drove the car — and I liked it.

So, apparently, did the C/D reviewer who test drove a Z4 M40i at the press introduction who describes a "throaty" exhaust note. Even fools the pros.
__________________
MY18 X3 30i:
Produced: 2018-03-15; Delivered: 2018-03-29
MY19 X3 M40i:
Produced: 2018-08-15; Delivered 2018-08-22
Appreciate 1
BMWZ4587.50

      12-18-2018, 06:47 PM   #22
Neo1130
Private First Class
52
Rep
167
Posts

Drives: 2019 X4 M40i
Join Date: Sep 2018
Location: Rochester, WA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MechX3M40i View Post
A crazy thought just appeared in my mind - for those who added a dedicated amp and a big sub to the trunk - what would happen if the ASD is plugged to the new amp/sub? :
Your BMW now becomes NASA Saturn V's competitor.
Appreciate 2
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:04 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST