BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3/X4 Forums BMW X3 (G01) / X4 (G02) Forum Lock Button delay/interference

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-17-2019, 03:53 AM   #1
supersebbo
Second Lieutenant
132
Rep
224
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Mar 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Lock Button delay/interference

I am having an ongoing issue that the car is ignoring my presses of the Lock button on the remote for a few seconds after leaving the vehicle.

Seems to happen most often when in Comfort and I park, the vehicle goes into Auto-Stop, then I get out and press the lock button. Nothing happens, no matter how many times I press the button. I have a wait a couple of seconds, then press again, and it will finally lock.

Several times this has resulted in my leaving the car unlocked because I haven't specifically checked the car responded to the button press.

Anyone else noticed this?
Appreciate 0
      04-17-2019, 04:00 AM   #2
MarkyM
Major
338
Rep
1,011
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: May 2018
Location: UK

iTrader: (0)

When you say car goes into Auto stop are you also pressing start/stop button? If not I don't believe you can lock it
Appreciate 0
      04-17-2019, 04:49 AM   #3
titomi
Captain
titomi's Avatar
Netherlands
273
Rep
686
Posts

Drives: X3 G01 30i xDrive
Join Date: Feb 2018
Location: EU

iTrader: (0)

Garage List
2018 X3 G01  [0.00]
2009 Toyota Yaris  [0.00]
Quote:
Originally Posted by MarkyM View Post
When you say car goes into Auto stop are you also pressing start/stop button? If not I don't believe you can lock it
In that case it would horn. I never had such an issue.
Appreciate 0
      04-17-2019, 05:24 AM   #4
supersebbo
Second Lieutenant
132
Rep
224
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Mar 2013
Location: UK

iTrader: (0)

If you put the car in Park after auto-stop and open the door, it is the equivalent of pressing the start/stop button.
Appreciate 0
      04-17-2019, 05:41 AM   #5
MarkyM
Major
338
Rep
1,011
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: May 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by titomi View Post
Quote:
Originally Posted by MarkyM View Post
When you say car goes into Auto stop are you also pressing start/stop button? If not I don't believe you can lock it
In that case it would horn. I never had such an issue.
You got a point there I did do that once when I first got the car and got a fright
Appreciate 0
      04-17-2019, 05:42 AM   #6
MarkyM
Major
338
Rep
1,011
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: May 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by supersebbo View Post
If you put the car in Park after auto-stop and open the door, it is the equivalent of pressing the start/stop button.
Thanks, I never knew that, I tend to do it the other way round, pressing start stop button puts car into park
Appreciate 0
      04-17-2019, 07:07 AM   #7
nyalpine90
Lieutenant General
nyalpine90's Avatar
United_States
3981
Rep
10,850
Posts

Drives: G01 Msport
Join Date: Feb 2008
Location: N.Y.

iTrader: (4)

Garage List
2016 BMW X4  [5.00]
it should not shut off the engine after putting into P, and opening the door. The engine is still running, at this point it should honk if you try to lock it.
Appreciate 0
      04-17-2019, 08:23 AM   #8
supersebbo
Second Lieutenant
132
Rep
224
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Mar 2013
Location: UK

iTrader: (0)

I think we are getting a little off-topic

Point is, pressing the lock button is having no effect for a few seconds (neither locking the car nor sounding the horn). I'll try and capture it on video.

I mentioned the auto-stop thing because I suspect, possibly, the cause is that because the car is in the process of transitioning from 'standby' to 'off' when I get out, it's unable to process the lock command for a few moments.
Appreciate 0
      04-17-2019, 08:27 AM   #9
supersebbo
Second Lieutenant
132
Rep
224
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Mar 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by nyalpine90 View Post
it should not shut off the engine after putting into P, and opening the door. The engine is still running, at this point it should honk if you try to lock it.
It does if the engine is already off due to auto-start-stop. It's part of comfort access. If you pull into a parking spot and the ASS switches the engine off because the car came to a standstill, putting the car in Park and opening the door also switches the ignition off - as if you'd pressed the Start/Stop button. Radio stops, exterior welcome lights come on etc etc.
Appreciate 0
      04-17-2019, 08:39 AM   #10
nyalpine90
Lieutenant General
nyalpine90's Avatar
United_States
3981
Rep
10,850
Posts

Drives: G01 Msport
Join Date: Feb 2008
Location: N.Y.

iTrader: (4)

Garage List
2016 BMW X4  [5.00]
Quote:
Originally Posted by supersebbo View Post
It does if the engine is already off due to auto-start-stop. It's part of comfort access. If you pull into a parking spot and the ASS switches the engine off because the car came to a standstill, putting the car in Park and opening the door also switches the ignition off - as if you'd pressed the Start/Stop button. Radio stops, exterior welcome lights come on etc etc.
oh i get it, i have that feature off. im not a fan of coming to complete stop and car shuts off.

Last edited by nyalpine90; 04-17-2019 at 10:37 AM.
Appreciate 0
      04-17-2019, 08:56 AM   #11
MechX3M40i
Lieutenant Colonel
MechX3M40i's Avatar
United_States
860
Rep
1,589
Posts

Drives: X3 M40i Blue/Cognac
Join Date: Oct 2018
Location: MidWest USA

iTrader: (0)

Have you checked if the battery level of your remote is low? How about the response time of your 2nd remote, same as first one or better? This may tell you if this is a problem of the remote, or a characteristics of the car itself.

How about the lock button on the door, or the touch-activated lock on the door handle? Any delay from using those methods?
Appreciate 0
      04-17-2019, 01:14 PM   #12
teaston
SUV Driver
teaston's Avatar
United Kingdom
8323
Rep
29,132
Posts

Drives: X3 M40d Shadow Edition
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

I have been getting this too!!

I thought i just wasn’t pressing the button properly, but now you've posted this it’s made me realise what’s actually going on!
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo - Eibach Spacers, DTUK CRD3+ Tuned, MP Black Grilles, ACS Splitters & some other bits
Gone: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Gone: F30 330d M Sport in EB2/CR
Gone: E90 320d M Sport in TS/Black
Appreciate 0
      04-17-2019, 02:52 PM   #13
chicagofan00
Captain
chicagofan00's Avatar
United_States
421
Rep
633
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Feb 2011
Location: Phoenix

iTrader: (0)

I recently read an article stating that Apple has acknowledged the fact that if you have the latest gen iPad Pro along with the Apple Pencil AND the pencil is currently charging from the iPad there has been instances of this interfering with car key fobs.

This probably isn't the cause in this particular instance but thought it would just throw it out there just in case.

https://9to5mac.com/2019/04/15/apple...-interference/
__________________
Current - 2019 G01 X3 ///M40i in Glacier Silver w/Cerium Grey trim delete
Past- 2005 E53 X5 3.0i; 2008 E92 335i
Appreciate 0
      04-17-2019, 03:16 PM   #14
teaston
SUV Driver
teaston's Avatar
United Kingdom
8323
Rep
29,132
Posts

Drives: X3 M40d Shadow Edition
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by chicagofan00 View Post
I recently read an article stating that Apple has acknowledged the fact that if you have the last war iPad Pro along with the Apple Pencil AND the pencil is currently charging from the iPad there has been instances of this interfering with car key fobs.

This probably isn't the cause in this particular instance but thought it would just throw it out there just in case.

https://9to5mac.com/2019/04/15/apple...-interference/
Iíve got the old ipad pro and first gen apple pencil.
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo - Eibach Spacers, DTUK CRD3+ Tuned, MP Black Grilles, ACS Splitters & some other bits
Gone: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Gone: F30 330d M Sport in EB2/CR
Gone: E90 320d M Sport in TS/Black
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:58 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST