BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3/X4 Forums BMW X3 (G01) / X4 (G02) Forum 2019 X3 sdrive30i - rear camera issues

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-17-2018, 03:55 PM   #1
txbonds
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2019 X3 Sdrive i30
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

2019 X3 sdrive30i - rear camera issues

Any idea why the rear camera would stop working from time to time? We bought this new 10 days ago and have had the issue a few random times. Before heading to dealer tomorrow I figured we should ask in case there is an easy answer.


Other than this one issue, we love the new ride. Itís loaded with most every feature possible as an Sdrive model. We compared to the Cadillac xt5, Lincoln MKX/nautilus and Mercedes glc300 and there seemed to be no comparison in features, ride, interior quality, etc. All compared models were between $50k to $55k as well. We didnít look at Audi, jaguar, or similar due to lack of dealer support. We also skipped Volvo due to prior dealer experience.

Thanks for any tips.

Last edited by txbonds; 12-18-2018 at 05:21 AM..
Appreciate 0
      12-17-2018, 04:37 PM   #2
MechX3M40i
Lieutenant Colonel
MechX3M40i's Avatar
United_States
947
Rep
1,725
Posts

Drives: X3 M40i Blue/Cognac
Join Date: Oct 2018
Location: MidWest USA

iTrader: (0)

Congrats to your new car!

Your problem seems to be loose connection or some sorts of malfunctions. If it happens to you next time, take a video or picture on the iDrive screen with your phone, so you can show the dealer how the rear camera 'does not work'. Good luck!
Appreciate 1
JDsX313.00

      12-17-2018, 08:51 PM   #3
BabyDriver2019
Enlisted Member
United_States
28
Rep
34
Posts

Drives: G01 30i Alpine White
Join Date: Jul 2018
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by txbonds View Post
Any idea why the rear camera would stop working from time to time? We bought this new 10 days ago and have had the issue a few random times. Before heading to dealer tomorrow I figured we should ask in case there is an easy answer.


Other than this one issue, we love the new ride. Itís loaded with most every feature possible as an Sdrive model. We compared to the Cadillac xt5, Lincoln MKX/nautilus and Mercedes glc300 and there seemed to be no comparison in features, ride, interior quality, etc. All compared models were between $50k to $55k as well. We didnít look at Audi, jaguar, or similar due to lack of dealer support. We also skipped Volvo due to prior dealer experience.

Thanks for any tips.

Hi,

I have an Sdrive 30i and have posted about the blacking out of the rear camera in the past. So far I have experienced it twice! For me it seemed to happen when I put the car in reverse IMMEDIATELY after ignition. Is that how it happened to you? The camera stayed blacked out until I switched the car off and left it so for about 10-15 minutes. A BMW service professional told me I need to give the electronics some time to "boot" to avoid this in future. I don't agree to this fully but that trick seems to work so far.
Appreciate 0
      12-18-2018, 06:22 AM   #4
txbonds
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 2019 X3 Sdrive i30
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BabyDriver2019 View Post
Hi,

I have an Sdrive 30i and have posted about the blacking out of the rear camera in the past. So far I have experienced it twice! For me it seemed to happen when I put the car in reverse IMMEDIATELY after ignition. Is that how it happened to you? The camera stayed blacked out until I switched the car off and left it so for about 10-15 minutes. A BMW service professional told me I need to give the electronics some time to "boot" to avoid this in future. I don't agree to this fully but that trick seems to work so far.

Sounds similar. We will try what you mentioned to see if it helps. Thanks.
Appreciate 0
      12-18-2018, 08:07 AM   #5
rplamb
New Member
United_States
3
Rep
15
Posts

Drives: 2018 X3 3.0i M sport
Join Date: Jan 2016
Location: New Hampshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BabyDriver2019 View Post
Hi,

I have an Sdrive 30i and have posted about the blacking out of the rear camera in the past. So far I have experienced it twice! For me it seemed to happen when I put the car in reverse IMMEDIATELY after ignition. Is that how it happened to you? The camera stayed blacked out until I switched the car off and left it so for about 10-15 minutes. A BMW service professional told me I need to give the electronics some time to "boot" to avoid this in future. I don't agree to this fully but that trick seems to work so far.
Mine did the same, and the dealer here gave me the same answer. Hasn't happened again and been 6 months.
__________________
2018 X3 3.0i M sport - mine
2014 428i- conv - Hers
Appreciate 0
      12-31-2018, 08:47 AM   #6
jd210991
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW X3 G01
Join Date: Dec 2018
Location: uk

iTrader: (0)

Hello,

Mine has just gone too, the sensors are working but the screen is just black. I have tried turning it off and on and locking the car again but nothing. Also took it for a quick drive and came back but still no luck.

If the case is im putting into reverse to quick when I start the car, what about when I have driven and then put it in reverse ?
Appreciate 0
      03-12-2019, 10:46 AM   #7
vicfei
New Member
United_States
3
Rep
9
Posts

Drives: 2019 BMW X3
Join Date: Feb 2019
Location: South Carolina

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BabyDriver2019 View Post
Hi,

I have an Sdrive 30i and have posted about the blacking out of the rear camera in the past. So far I have experienced it twice! For me it seemed to happen when I put the car in reverse IMMEDIATELY after ignition. Is that how it happened to you? The camera stayed blacked out until I switched the car off and left it so for about 10-15 minutes. A BMW service professional told me I need to give the electronics some time to "boot" to avoid this in future. I don't agree to this fully but that trick seems to work so far.
Happened to me yesterday - was hopefully solved by leaving the car off for 20 minutes. When I started it up again, the camera worked just fine. Reading the above experience reinforces that hopefully it will not happen again.
Appreciate 0
      03-16-2019, 08:53 AM   #8
gallway1
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: BMW X3
Join Date: Mar 2019
Location: Stockport

iTrader: (0)

just installed an OEM retrofit camera with new camera and cables. It has been professionally coded but no picture and just black screen. Icons on left of screen greyed out. Can anyone help?
Appreciate 0
      07-04-2019, 01:51 PM   #9
HoopDoc
Registered
HoopDoc's Avatar
United_States
0
Rep
2
Posts

Drives: X3 xDrive28i
Join Date: Jun 2019
Location: California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MechX3M40i View Post
Congrats to your new car!

Your problem seems to be loose connection or some sorts of malfunctions. If it happens to you next time, take a video or picture on the iDrive screen with your phone, so you can show the dealer how the rear camera 'does not work'. Good luck!
Tried waiting 15 minutes and still no luck. Took photos and videos and the dealer says they couldn't figure it out, and that I had to pay 150.00 for a diagnostic. I have the extended warranty but he says the camera isn't covered...... suggestions please?
__________________
Ky
Appreciate 0
      07-21-2019, 04:27 PM   #10
Hawk2019
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2019 BMW X3
Join Date: Jul 2019
Location: Allen, TX

iTrader: (0)

Just had same issue...blacked out rearview camera

Just had the same issue. Have had my 2019 X3 since March. Have had the camera not work for a few seconds in the past but doesn't happen often. Drove up to Home Depot about 20 mins ago. Rearview camera worked perfectly as I backed out of driveway. Leaving HD, the camera is now completely blacked out.

I'll try waiting a while before trying again to see if things "reboot". If that doesn't work, I'm calling the delearship tomorrow. For the kinda money I paid for this vehicle, the camera shouldn't be this finicky. Never had a problem with my previous vehicle, 2016 F150 FX4. SMH

UPDATE: Didn't go back out to the car yesterday after having a problem with the rearview camera. Left for the office this morning and camera now working perfectly. Go figure!!!

Last edited by Hawk2019; 07-22-2019 at 03:36 PM.. Reason: update
Appreciate 0
      07-25-2019, 09:40 AM   #11
youngdoc1
Private First Class
22
Rep
119
Posts

Drives: 2016 340i X-Drive
Join Date: Jan 2012
Location: Ontario, Canada

iTrader: (0)

This has happened to me once, and I think it was a similar situation described above when I put it into reverse quite quickly after starting the car.

I rebooted idrive by pressing and holding the power button. Worked perfectly after that. Have not experienced it since.
Appreciate 0
      07-25-2019, 04:07 PM   #12
TreDirtyFive
Major
United_States
214
Rep
1,320
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Jun 2008
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (11)

I noticed my Loaner 2019 X3 Base car Rear Cam is super duper dark and hard to parse...is this normal?
__________________
X3 M40i G01, M235i F22, 335 F30 MSport, 135 DCT, 335 E92, Audi A3
Appreciate 0
      09-22-2019, 06:32 PM   #13
CRuben09
Private First Class
CRuben09's Avatar
United_States
18
Rep
171
Posts

Drives: 2019 X3
Join Date: Dec 2012
Location: San Juan

iTrader: (0)

Has anyone found out what is causing this issue? I only have had mine for 2 months and it happens every week, I reboot it, and it works perfectly fine. Today, it decided to stop working. When I put the car in reverse, only the sensors are displayed in the middle (like if the camera is off) and the rear camera option is greyed out. I have tried everything, including leaving the car alone for a couple of hours.
__________________
2019 X3

2011 135i Alpine White DCT N55 All Stock
Built on 10/10 Proud owner since 12/12.
Appreciate 0
      09-22-2019, 11:38 PM   #14
Alias1431
Lieutenant
Alias1431's Avatar
United_States
81
Rep
430
Posts

Drives: 2019 BMW X3 M40i
Join Date: May 2019
Location: Washington

iTrader: (0)

Mine does it too. Seems like a bug. Just does it sometimes when you are quick about putting it into reverse and switching it to the wide view.
Appreciate 0
      09-22-2019, 11:41 PM   #15
Alias1431
Lieutenant
Alias1431's Avatar
United_States
81
Rep
430
Posts

Drives: 2019 BMW X3 M40i
Join Date: May 2019
Location: Washington

iTrader: (0)

I also hate that warning message. It obstructs the view and increases risk.
Appreciate 0
      09-29-2019, 07:17 PM   #16
CRuben09
Private First Class
CRuben09's Avatar
United_States
18
Rep
171
Posts

Drives: 2019 X3
Join Date: Dec 2012
Location: San Juan

iTrader: (0)

Anyone?
__________________
2019 X3

2011 135i Alpine White DCT N55 All Stock
Built on 10/10 Proud owner since 12/12.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:36 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST