BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3 and X4 Forums | F25 (2011 - 2017) | F26 (2014 - Current) Second Generation BMW X3 (F25) General Forum 2017 X3 xDrive35i making a whistling sound upon acceleration

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-23-2017, 06:54 PM   #23
CalCarNut
Brigadier General
CalCarNut's Avatar
United_States
957
Rep
3,098
Posts

Drives: 2015 F36 Jet Black Sport Line
Join Date: Apr 2015
Location: Blue Skies

iTrader: (0)

Garage List
Currently have a BMW loaner 2017 X3 x35i..and yes, it whistles too. Only has 400miles on it..........but since its a loaner, I don't care much..lol
__________________
2015 BMW F36 428i JetBlack. Sport Line Edition
25% 3M Tint|-HD Tuning Stage 1 (formerly known as GSR Stage 1|
Appreciate 0
      02-24-2017, 08:56 PM   #24
Bluelondon
Second Lieutenant
23
Rep
228
Posts

Drives: 2017 X3 35i
Join Date: Jul 2009
Location: California, USA

iTrader: (0)

Well, to my disappointment, BMW came back with "it's normal".

I'm just in a frustrated place right now. Sure I can just ignore it, turn the radio up and go about my drive. But why should I have to? This is not some 2nd hand banger I've bought off Craigslist. It's a BMW for crying out loud. Why should this car, "the ultimate driving machine" be making an annoying whistle sound whenever my foot is on the gas, a noise that no Toyota, Nissan, Honda, Mercedes, Jeep, or any other model BMW I've driven ever make, and on top of that the specialists at BMW who should be the ones who know their cars in and out come back and say we can hear the noise, but we don't know what's causing it so therefore it's "normal".

It's just unacceptable. For someone who is OCD about annoying little noises coming from my car, by home, my computer, and always try to find a fix for, this is a very disappointing experience with BMW.

I've talked to my CA over at Pacific BMW and told him I wish to cancel my lease and the noises the car makes are not only annoying, they are distracting me from focusing on the road ahead. As a driver my attention should be on the road and enjoying the drive, now wondering where strange noises are coming from the engine.

I've requested them to cancel the lease ASAP as I can't drive a car that makes distracting sounds, for the next 3 years. I'm waiting to hear from BMWNA.

If anyone has any advice from experience in dealing with cancelling a lease, kindly advise.

Sad thing is I'm in love with every other part of the car, it drives well, it's comfortable, has enough room, but the annoying sounds just ruin the drive for me. I should have to turn the music up in a brand new BMW to cloud out whistle sounds from the engine.

If I'm coming across a little pissed off, it's because I had to put up with a similar issue for the last 3 years with a 2014 428i lease where there was a high pitch whining sound coming from the front dash area. But this sound was always there, not only when I pressed the gas. BMW dealerships in my area also detected the sound but as usual, could not find the cause nor a fix. It bugged the hell out of me for the first month and then I just gave up and learned to live with it. So to go through another NEW car with BMW with similar sound issues is just not on.

Edit*

In addition to the whistling noise, the car is now making a constant cracking/snapping sound coming from the inside rear left ceiling area every few seconds while driving, and there is a weird rumbling noise coming from the front left dash area above and in front of the steering wheel whenever I accelerate and step off the gas. The rumbling can be heard, albeit it's not that loud, but it can also be felt through the steering wheel. It's a small vibration/rumbling and happens right AFTER I accelerate on the gas pedal.

All of these 3 strange noises together combined makes for a very frustrating driving experience.

Last edited by Bluelondon; 02-25-2017 at 10:04 PM.
Appreciate 2
FSociety2603.00
CalCarNut956.50

      02-28-2017, 02:22 PM   #25
CalCarNut
Brigadier General
CalCarNut's Avatar
United_States
957
Rep
3,098
Posts

Drives: 2015 F36 Jet Black Sport Line
Join Date: Apr 2015
Location: Blue Skies

iTrader: (0)

Garage List
Let us know how Pacific handles this. I bought mine from them, always had good experiences with them...(vs West Century who provide lots of lip service and little help otherwise.)

As I mentioned, my loaner 2017 X3 x35i whistled. I was guessing it was the turbo, but not sure. My wife says she liked her 2012 (non turbo N52) better than the brand spanking new one. Go figure
__________________
2015 BMW F36 428i JetBlack. Sport Line Edition
25% 3M Tint|-HD Tuning Stage 1 (formerly known as GSR Stage 1|
Appreciate 0
      02-28-2017, 04:50 PM   #26
Lotus99
Colonel
Lotus99's Avatar
Canada
462
Rep
2,605
Posts

Drives: M2 Comp on the way & 14 X3 35
Join Date: Jul 2007
Location: Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Lotus99 View Post
I had something similar with mine, but it was only happening during the cold starts. They tracked it back to some loose things under the steering column inside the car, surprisingly, and added some felt in various places they told me. It hasn't completely gone away, but it's much better.
Unfortunately the sound is back in my case. Here's what it's like. Happens on cold starts only, and only for the first five minutes of driving, then it goes away.

It is most noticeable when going up a hill when there is a load on the engine, and generally between 3000 and 4000 RPM.
.
.
Appreciate 0
      02-28-2017, 08:17 PM   #27
FSociety
2020 X3M/X4M Coming Soon
FSociety's Avatar
No_Country
2603
Rep
6,210
Posts

Drives: X4 M40i / F80 M3 ZCP
Join Date: Apr 2012
Location: NYC NJ CT PA FL

iTrader: (3)

Garage List
thank god i dont have none of those noise
__________________
F80 ZCP CTSTurbo DP/CP/HeatExchanger | Coded EuroMDM, CS EDC/Steering by @cookiesowns
WR X4 M40i CTSTurbo Downpipe/FMIC [color="Green"] BM3 STG2 93 4.19s 0-60 | 12.4@109mph 1/4 m]
Appreciate 1
CalCarNut956.50

      03-01-2017, 07:28 AM   #28
Tjalle
Major
163
Rep
1,259
Posts

Drives: X4 35i
Join Date: Mar 2014
Location: Sweden

iTrader: (0)

Lotus, it is a longshot, but it might be heater blower.

Bluelondon, the "normal" thing to do is request a new vehicle. In Sweden, and I believe also EU, that's what you would be entitled to.
Appreciate 0
      03-01-2017, 01:24 PM   #29
Lotus99
Colonel
Lotus99's Avatar
Canada
462
Rep
2,605
Posts

Drives: M2 Comp on the way & 14 X3 35
Join Date: Jul 2007
Location: Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Tjalle View Post
Lotus, it is a longshot, but it might be heater blower.
I've had that in a previous car, but it would be chirping non-stop while the fan was running. I don't see how it could be In my case though? It is clearly tied to the use of the accelerator pedal. I let off the gas, it goes away. I press the gas, it chirps.
Appreciate 0
      03-01-2017, 02:13 PM   #30
nyalpine90
Lieutenant General
nyalpine90's Avatar
United_States
2939
Rep
10,445
Posts

Drives: GOKART
Join Date: Feb 2008
Location: N.Y.

iTrader: (4)

Garage List
2016 BMW X4  [5.00]
turbo time!
its normal, mine whistles when i floor it!
Appreciate 0
      03-01-2017, 03:58 PM   #31
amit_ismd
New Member
0
Rep
12
Posts

Drives: X3 35i
Join Date: Jun 2016
Location: Midland, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by exon View Post
if it only happens on acceleration, then it might be the turbo waste gate? Mine occasionally gives a prolonged whistle sound (as if there is too much boost for the acceleration and it needs to release some?), instead of the typical one-time release when lifting of the pedal. It might have happened more often after I install JB3, but i am not 100% certain...

My 35i also came with whistling sound around side mirrors, some black tapes fixed that.
My 35i also has some kind of a whistling noise around the driver side mirror. I took it to the dealership and they said there was no fix. Can you please tell me exactly where I need to put the tape to fix this? I'd really appreciate it.

Thanks
Appreciate 0
      03-01-2017, 11:03 PM   #32
///Mposter
Macgyver
///Mposter's Avatar
United_States
134
Rep
923
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Greensboring

iTrader: (0)

Sound like the boost solenoid. It would make sense that it happens when you press the accelerator because it takes input to the solenoid and allows vacuum past it. When they go bad it vibrates. In my case mine would vibrate at idle loudly like a buzzing sound . I wonder if I still have it on video. They replaced it under warranty but I had to show a video of working normal and one where it was buzzing.
__________________
GTX3076R , ADV, JB4, FMIC, BOV, 17"APEX, 255/40/17 SQ, 6-SPD Manual
Appreciate 0
      03-01-2017, 11:12 PM   #33
///Mposter
Macgyver
///Mposter's Avatar
United_States
134
Rep
923
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Greensboring

iTrader: (0)

__________________
GTX3076R , ADV, JB4, FMIC, BOV, 17"APEX, 255/40/17 SQ, 6-SPD Manual
Appreciate 0
      03-02-2017, 01:58 PM   #34
Lotus99
Colonel
Lotus99's Avatar
Canada
462
Rep
2,605
Posts

Drives: M2 Comp on the way & 14 X3 35
Join Date: Jul 2007
Location: Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ///Mposter View Post
Sound like the boost solenoid. It would make sense that it happens when you press the accelerator because it takes input to the solenoid and allows vacuum past it. When they go bad it vibrates. In my case mine would vibrate at idle loudly like a buzzing sound . I wonder if I still have it on video. They replaced it under warranty but I had to show a video of working normal and one where it was buzzing.
Hi, Who are you addressing? If it's my noise, I wouldn't think so, because the noise is not there during idle, or at all RPM's even, only within a certain range of RPM and when the engine is cold. After 5 minutes, the sound completely goes away, and if it was a boost solenoid, why would it go away when the engine is warmed up?

This is my issue:

Quote:
Originally Posted by Lotus99 View Post
Unfortunately the sound is back in my case. Here's what it's like. Happens on cold starts only, and only for the first five minutes of driving, then it goes away.

It is most noticeable when going up a hill when there is a load on the engine, and generally between 3000 and 4000 RPM.
.
.
Appreciate 0
      03-02-2017, 02:08 PM   #35
///Mposter
Macgyver
///Mposter's Avatar
United_States
134
Rep
923
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Greensboring

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lotus99
Quote:
Originally Posted by ///Mposter View Post
Sound like the boost solenoid. It would make sense that it happens when you press the accelerator because it takes input to the solenoid and allows vacuum past it. When they go bad it vibrates. In my case mine would vibrate at idle loudly like a buzzing sound . I wonder if I still have it on video. They replaced it under warranty but I had to show a video of working normal and one where it was buzzing.
Hi, Who are you addressing? If it's my noise, I wouldn't think so, because the noise is not there during idle, or at all RPM's even, only within a certain range of RPM and when the engine is cold. After 5 minutes, the sound completely goes away, and if it was a boost solenoid, why would it go away when the engine is warmed up?

This is my issue:

Quote:
Originally Posted by Lotus99 View Post
Unfortunately the sound is back in my case. Here's what it's like. Happens on cold starts only, and only for the first five minutes of driving, then it goes away.

It is most noticeable when going up a hill when there is a load on the engine, and generally between 3000 and 4000 RPM.
.
.
Hi , I'm addressing you. I have had different sounding noise on my 335i than the X3 . Both were boost solenoid a. On my 335i it sounded like it was coming from the radio or behind the dash and was intermittent. With the X3 it was at idle and would go away as the pedal is pressed. I couldn't say that there is a specific reason why yours is different but maybe if you could have someone try to rev it while you have the 5 minute warm up you state it happens;maybe you will hear something.
I was also surprised at how much it was moving/buzzing once I did locate it on the X3.

Also electrical items tend to work different in warmer temps than colder. Coils are a great example. Possible misfire at warm up/ start up but fine after a drive cycle.

Well whatever the case is, I hope you are able to find the noise. Maybe a go pro under the hood would help.
__________________
GTX3076R , ADV, JB4, FMIC, BOV, 17"APEX, 255/40/17 SQ, 6-SPD Manual
Appreciate 0
      03-02-2017, 02:13 PM   #36
///Mposter
Macgyver
///Mposter's Avatar
United_States
134
Rep
923
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Jun 2011
Location: Greensboring

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lotus99
Quote:
Originally Posted by ///Mposter View Post
Sound like the boost solenoid. It would make sense that it happens when you press the accelerator because it takes input to the solenoid and allows vacuum past it. When they go bad it vibrates. In my case mine would vibrate at idle loudly like a buzzing sound . I wonder if I still have it on video. They replaced it under warranty but I had to show a video of working normal and one where it was buzzing.
Hi, Who are you addressing? If it's my noise, I wouldn't think so, because the noise is not there during idle, or at all RPM's even, only within a certain range of RPM and when the engine is cold. After 5 minutes, the sound completely goes away, and if it was a boost solenoid, why would it go away when the engine is warmed up?

This is my issue:

Quote:
Originally Posted by Lotus99 View Post
Unfortunately the sound is back in my case. Here's what it's like. Happens on cold starts only, and only for the first five minutes of driving, then it goes away.

It is most noticeable when going up a hill when there is a load on the engine, and generally between 3000 and 4000 RPM.
.
.
Hi , I'm addressing you. I have had different sounding noise on my 335i than the X3 . Both were boost solenoid a. On my 335i it sounded like it was coming from the radio or behind the dash and was intermittent. With the X3 it was at idle and would go away as the pedal is pressed. I couldn't say that there is a specific reason why yours is different but maybe if you could have someone try to rev it while you have the 5 minute warm up you state it happens;maybe you will hear something.
I was also surprised at how much it was moving/buzzing once I did locate it on the X3.

Also electrical items tend to work different in warmer temps than colder. Coils are a great example. Possible misfire at warm up/ start up but fine after a drive cycle.

Well whatever the case is, I hope you are able to find the noise. Maybe a go pro under the hood would help.
__________________
GTX3076R , ADV, JB4, FMIC, BOV, 17"APEX, 255/40/17 SQ, 6-SPD Manual
Appreciate 0
      03-02-2017, 02:35 PM   #37
Lotus99
Colonel
Lotus99's Avatar
Canada
462
Rep
2,605
Posts

Drives: M2 Comp on the way & 14 X3 35
Join Date: Jul 2007
Location: Canada

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by ///Mposter View Post
Hi , I'm addressing you. I have had different sounding noise on my 335i than the X3 . Both were boost solenoid a. On my 335i it sounded like it was coming from the radio or behind the dash and was intermittent. With the X3 it was at idle and would go away as the pedal is pressed. I couldn't say that there is a specific reason why yours is different but maybe if you could have someone try to rev it while you have the 5 minute warm up you state it happens;maybe you will hear something.
I was also surprised at how much it was moving/buzzing once I did locate it on the X3.

Also electrical items tend to work different in warmer temps than colder. Coils are a great example. Possible misfire at warm up/ start up but fine after a drive cycle.

Well whatever the case is, I hope you are able to find the noise. Maybe a go pro under the hood would help.
Thanks a lot! The car is at the dealer right now for this noise, so I will ask them to check that too.
Appreciate 0
      01-23-2018, 05:37 PM   #38
jwduffett
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 2013 X3 x28i
Join Date: Jan 2018
Location: TN

iTrader: (0)

I think your just hearing the Turbo.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 12:32 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST