BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3 and X4 Forums | F25 (2011 - 2017) | F26 (2014 - Current) Second Generation BMW X3 (F25) General Forum check engine light on and scanner gives no codes

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-04-2019, 11:23 AM   #1
curveball2
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: BMW X3 xDrive 28i
Join Date: Jun 2018
Location: Virginia

iTrader: (0)

check engine light on and scanner gives no codes

Check engine light remains on (steady, not flashing) on my 2015 X3 x28i and Foxwell NT510 shows no codes, sort of. Battery tested and in good condition.

When I use the generic OBD setting on the scanner I get a code for “Evaporative Emission System Leak Detected (very small leak).” code: P0456/$07E8. The gas filler cap is snug.

When I use the “BMW” setting with software installed on the scanner I get NO codes. I am concerned that the scanner never can recognize my car with its initial VIN search, so I have to either input the VIN manually (tedious) or do a manual setup by choosing X3 F25 setting.

I don’t know if this is pertinent to the “check engine” light problem: When I go to “Main Groups” in the scanner’s BMW setting and click on “Control Units” rather than “auto scan” and then under “Part” click “drive” I get 7 or more selections to choose from, such as “3 Engine-DME Digital Motor Electronics”, and when I click on any of them I get a “No Communicating” message, saying be sure switch is on, check cables for tester/vehicle connection, battery charged and “4. Verify if the system is configured.”

Don’t know what that last one means, but, again, I’m concerned because the scanner’s failure to recognize my vehicle at the outset might have something to do with this.
Looking for advice on how to clear the “check engine” light. Or whatever.
Appreciate 0
      05-04-2019, 12:34 PM   #2
TheCoolX3
Lieutenant
117
Rep
419
Posts

Drives: 2016 BMW X3 35i M-Sport
Join Date: Feb 2018
Location: FL

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW X3  [0.00]
Try disconnecting the battery for 30 minutes. Won't hurt anything and sometimes these cars get confused and flip a shit. 30min is a enough time for it to reset and gather its thoughts.

Like a vacation but for your DME.

Good luck!
__________________
2016 F25 X3 35i |M-Sport|Megan Racing Coilovers|FTP pipes|VRSF Catless Downpipe|VRSF FMIC|BM3|Jordan Tuned|BMS Intake|ValveTronic Valved Exhaust|Stoptech Drilled and Slotted Rotors|XHP Trans Flash|GFB DV+|BMS Catch Can|20" PS4S|Alex@Alpine Coded|Bimmer Code|
The Flame Shooting X3
Instagram @TheCoolX3
Appreciate 0
      05-04-2019, 05:06 PM   #3
curveball2
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: BMW X3 xDrive 28i
Join Date: Jun 2018
Location: Virginia

iTrader: (0)

that did it

Disconnected the battery for an hour while I was away and it cleared.
Appreciate 0
      05-04-2019, 10:45 PM   #4
TheCoolX3
Lieutenant
117
Rep
419
Posts

Drives: 2016 BMW X3 35i M-Sport
Join Date: Feb 2018
Location: FL

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW X3  [0.00]
Glad it worked for you!

Our DMEs work hard, sometimes they need a little rest!

Quote:
Originally Posted by curveball2 View Post
Disconnected the battery for an hour while I was away and it cleared.
__________________
2016 F25 X3 35i |M-Sport|Megan Racing Coilovers|FTP pipes|VRSF Catless Downpipe|VRSF FMIC|BM3|Jordan Tuned|BMS Intake|ValveTronic Valved Exhaust|Stoptech Drilled and Slotted Rotors|XHP Trans Flash|GFB DV+|BMS Catch Can|20" PS4S|Alex@Alpine Coded|Bimmer Code|
The Flame Shooting X3
Instagram @TheCoolX3
Appreciate 0
      06-16-2019, 03:14 PM   #5
ATLDawg
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2013 X3 Xdrive28I
Join Date: Jun 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Angry X3 Engine Light keeps coming on

Purchased a 2013 X3 from dealer with 74,000 miles in May 2019. Clean Carfax.
After one week of ownership, engine light came on. Took back to dealer, found no issues.
1 day later, engine light back on. We replaced Valve Cover, Timing Chain tensioner loose so on our own decision, we replaced the tensioner along with Timing Chain.
Engine Light back on after two days and this time told we need new fuel injector, breather hose, ignition coils.
Engine light back on after 1 day.
Back to dealer, worked on it for one week - Oxygen sensors replaced and cracked turbo vacuum line to exhaust valve.
Two days later now and engine light back on!
It's a beautiful car inside and out, and we are at a loss with what to do next. Have spent over $4000 plus cost of car in a month. Dealer has not charged us for O2 sensors, cracked vacuum line.
Computer Module???
Any other ideas?
Appreciate 0
      06-17-2019, 08:24 AM   #6
najnad
First Lieutenant
United_States
37
Rep
313
Posts

Drives: 11 X3 35i M-sport
Join Date: May 2012
Location: Elkridge, MD

iTrader: (0)

Was it bought from a BMW dealership? Should have had some level of warrantee, even a short one, nice that they didnt charge for the O2 and vacuum line, but the other stuff should have been covered as well since you just bought it, in my opinion. When I bought my X3 used from a basic used car lot and found the front brakes needed changing a few days later, I complained and they replaced the pads and rotors at no charge.

What are the latest codes that have come up?

Have you tried getting an outside opinion of what it needs from an indy shop?
__________________
Current: 2011 X3 35i M-Sport, Deep Sea Blue Metallic over Oyster, aFe Power intake, RaceChips Ultimate piggyback tune, FTP Motorsports charge pipe, Sprintbooster, Hidden Hitch Class III, Ultra Racing Strut Tower Brace, xHP flash tool, F30 M-sport steering wheel
Previous: 1998 M3 sedan, Cosmos / black, AA Twinscrew Supercharger, Euro 6-speed, and too many other mods to list.
Appreciate 0
      06-17-2019, 08:25 AM   #7
oVeRdOsE.
Second Lieutenant
63
Rep
217
Posts

Drives: F25
Join Date: May 2018
Location: mtl

iTrader: (0)

having the code number will help...


Your light ''came back'' on , but it's because only the code was cleared and it takes few miles until it came back. Its probably always the same code.

Get a scanner tool and google the code.
Appreciate 0
      07-14-2019, 08:41 AM   #8
ATLDawg
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2013 X3 Xdrive28I
Join Date: Jun 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ATLDawg View Post
Purchased a 2013 X3 from dealer with 74,000 miles in May 2019. Clean Carfax.
After one week of ownership, engine light came on. Took back to dealer, found no issues.
1 day later, engine light back on. We replaced Valve Cover, Timing Chain tensioner loose so on our own decision, we replaced the tensioner along with Timing Chain.
Engine Light back on after two days and this time told we need new fuel injector, breather hose, ignition coils.
Engine light back on after 1 day.
Back to dealer, worked on it for one week - Oxygen sensors replaced and cracked turbo vacuum line to exhaust valve.
Two days later now and engine light back on!
It's a beautiful car inside and out, and we are at a loss with what to do next. Have spent over $4000 plus cost of car in a month. Dealer has not charged us for O2 sensors, cracked vacuum line.
Computer Module???
Any other ideas?
Update on this crazy car - we received it back from the dealer two weeks ago, and next day engine light back on. Now they are replacing the Fuel Pump and driving another "cycle" to see if engine light comes back on again. Dealer has had their main foreman working on this car along with a regional rep from BMW, who came in last week to look at it.
What are the chances the DME needs to be replaced or electrical? If we could figure this issue out, it has all new engine parts at this point except the main engine. So, so frustrated. The positive is that we are driving new X3 M40i as a loaner!
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:11 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST