BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
Welcome to the ultimate BMW X3 community.
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum BMW X3/X4 Forums BMW X3 (G01) / X4 (G02) Forum Sat Nav on start up

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-03-2020, 02:16 AM   #1
Kevnixon
New Member
2
Rep
25
Posts

Drives: 2018 X3 M-Sport 3.0d
Join Date: Mar 2020
Location: North east England

iTrader: (0)

Sat Nav on start up

Good morning (UK)

My 2018 30d has started asking to start a new route everytime I start the engine. I assume this is a simple option to cancel but I cannot find it anywhere. Can someone help me out?

Also is anyone having difficulty setting up gmail with the car. It will not accept the settings on connected drive website

many thanks in advance
Appreciate 0
      06-03-2020, 07:35 AM   #2
BMWZ4
Brigadier General
BMWZ4's Avatar
Canada
996
Rep
3,478
Posts

Drives: 2018 X1 & 2020 X3MC
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Kevnixon View Post
Good morning (UK)

My 2018 30d has started asking to start a new route everytime I start the engine. I assume this is a simple option to cancel but I cannot find it anywhere. Can someone help me out?

Also is anyone having difficulty setting up gmail with the car. It will not accept the settings on connected drive website

many thanks in advance
Sorry, I can't help with the Nav question, but for the gmail bit, I've never been able to get my gmail mail to display in idrive. I've only been able to get Exchange emails to appear. I could be wrong, but I don't believe it's possible. I'm sure someone will chime in to confirm or provide a solution. In which case, I'll be watching your thread because I would love to get my gmail on idrive.
__________________
'11 Z4 30i (sold);'11 X3 28i (sold); '15 M235i Stage 1 Dinan (recalled); '16 M235i Stage 3 Dinan (sold); '15 X3 28i (sold); '14 328i (sold), 2019 X3M40i (sold); Loaded '18 X1; Loaded '20 X3MC Donnington, Black/Tan Merino
Appreciate 0
      06-03-2020, 08:21 AM   #3
hinckley
Lieutenant Colonel
hinckley's Avatar
United_States
904
Rep
1,737
Posts

Drives: '20 X4 M40i
Join Date: Mar 2010
Location: Florida

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Kevnixon View Post
My 2018 30d has started asking to start a new route everytime I start the engine.
When you start the engine, is it asking you to start the same route each time, or a different route?

Asking to start a route upon startup can be a function of the BMW Connected app sending a route/destination to your car. Once, I couldn't get the car to stop asking me whether I wanted to start a route sent thru Connected until I actually accepted the route in the car. Once I did that, the message went away upon startup. I don't know whether your situation may be the same.
__________________
CURRENT: '20 X4 M40i | '15 Porsche 911 GTS Cab 7MT
RETIRED : '18 M4 6MT | '13 M5 6MT | '08 550i 6MT | '04 545i 6MT | '98 540i 6MT | '94 530i 5MT | '84 528e 5MT
Other retirees from Chevrolet, Buick, Subaru, Honda, Acura, Merkur(!), Volvo, Saab, Audi and Porsche
Appreciate 0
      06-03-2020, 08:23 AM   #4
hinckley
Lieutenant Colonel
hinckley's Avatar
United_States
904
Rep
1,737
Posts

Drives: '20 X4 M40i
Join Date: Mar 2010
Location: Florida

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BMWZ4 View Post
Sorry, I can't help with the Nav question, but for the gmail bit, I've never been able to get my gmail mail to display in idrive. I've only been able to get Exchange emails to appear. I could be wrong, but I don't believe it's possible. I'm sure someone will chime in to confirm or provide a solution. In which case, I'll be watching your thread because I would love to get my gmail on idrive.
How do you get any emails to show up in the car? I didn't think that was possible.
__________________
CURRENT: '20 X4 M40i | '15 Porsche 911 GTS Cab 7MT
RETIRED : '18 M4 6MT | '13 M5 6MT | '08 550i 6MT | '04 545i 6MT | '98 540i 6MT | '94 530i 5MT | '84 528e 5MT
Other retirees from Chevrolet, Buick, Subaru, Honda, Acura, Merkur(!), Volvo, Saab, Audi and Porsche
Appreciate 0
      06-03-2020, 08:38 AM   #5
BMWZ4
Brigadier General
BMWZ4's Avatar
Canada
996
Rep
3,478
Posts

Drives: 2018 X1 & 2020 X3MC
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by hinckley View Post
How do you get any emails to show up in the car? I didn't think that was possible.
My Exchange (work) emails? Yes, those worked. I'm using IDv6 and just made sure the email & text settings in idrive were checked off. Works on my current device (Pixel 3XL) and on my previous device, SG8+. I believe the devices had to support the MAP protocol? Can't recall now if that's the correct protocol. In any case, if the device didn't support a certain protocol, then no mail. But I definitely could never make it work for gmail traffic.
__________________
'11 Z4 30i (sold);'11 X3 28i (sold); '15 M235i Stage 1 Dinan (recalled); '16 M235i Stage 3 Dinan (sold); '15 X3 28i (sold); '14 328i (sold), 2019 X3M40i (sold); Loaded '18 X1; Loaded '20 X3MC Donnington, Black/Tan Merino
Appreciate 0
      06-03-2020, 09:27 AM   #6
chicagofan00
Lieutenant Colonel
chicagofan00's Avatar
United_States
1294
Rep
1,629
Posts

Drives: X3 M40i
Join Date: Feb 2011
Location: Phoenix

iTrader: (0)

Garage List
For the Navi, check your BMW connected app under the "More" tab and then go into settings and check if the "Auto Start Navigation" option is turned on.
__________________
Current - 2019 G01 X3 ///M40i in Glacier Silver w/Cerium Grey trim delete, gloss black Roundels, gloss black badges, gloss black rear diffuser, gloss black rear spoiler, 3D Design carbon fiber front lip, and floating wheel center caps
Past- 2005 E53 X5 3.0i; 2008 E92 335i
Appreciate 0
      06-03-2020, 10:49 AM   #7
hinckley
Lieutenant Colonel
hinckley's Avatar
United_States
904
Rep
1,737
Posts

Drives: '20 X4 M40i
Join Date: Mar 2010
Location: Florida

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BMWZ4 View Post
My Exchange (work) emails? Yes, those worked. I'm using IDv6 and just made sure the email & text settings in idrive were checked off.
Thank you. Could you be specific about the iD settings that you're referring to?
__________________
CURRENT: '20 X4 M40i | '15 Porsche 911 GTS Cab 7MT
RETIRED : '18 M4 6MT | '13 M5 6MT | '08 550i 6MT | '04 545i 6MT | '98 540i 6MT | '94 530i 5MT | '84 528e 5MT
Other retirees from Chevrolet, Buick, Subaru, Honda, Acura, Merkur(!), Volvo, Saab, Audi and Porsche
Appreciate 0
      06-03-2020, 10:52 AM   #8
BMWZ4
Brigadier General
BMWZ4's Avatar
Canada
996
Rep
3,478
Posts

Drives: 2018 X1 & 2020 X3MC
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by hinckley View Post
Quote:
Originally Posted by BMWZ4 View Post
My Exchange (work) emails? Yes, those worked. I'm using IDv6 and just made sure the email & text settings in idrive were checked off.
Thank you. Could you be specific about the iD settings that you're referring to?
I'll snag a pic later today and post
__________________
'11 Z4 30i (sold);'11 X3 28i (sold); '15 M235i Stage 1 Dinan (recalled); '16 M235i Stage 3 Dinan (sold); '15 X3 28i (sold); '14 328i (sold), 2019 X3M40i (sold); Loaded '18 X1; Loaded '20 X3MC Donnington, Black/Tan Merino
Appreciate 1
hinckley904.00

      06-03-2020, 11:37 AM   #9
BMWZ4
Brigadier General
BMWZ4's Avatar
Canada
996
Rep
3,478
Posts

Drives: 2018 X1 & 2020 X3MC
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by hinckley View Post
Thank you. Could you be specific about the iD settings that you're referring to?
Here's the pic. From idrive, select Notifications. Hope that helps. If you're using iPhone, not sure if it'll work since I don't believe Apple use that protocol I was referring to.
Attached Images
 
__________________
'11 Z4 30i (sold);'11 X3 28i (sold); '15 M235i Stage 1 Dinan (recalled); '16 M235i Stage 3 Dinan (sold); '15 X3 28i (sold); '14 328i (sold), 2019 X3M40i (sold); Loaded '18 X1; Loaded '20 X3MC Donnington, Black/Tan Merino
Appreciate 1
hinckley904.00

      06-03-2020, 03:04 PM   #10
PeteInGilroy
New Member
4
Rep
20
Posts

Drives: '19 BMW X3
Join Date: Jun 2019
Location: California

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by chicagofan00 View Post
For the Navi, check your BMW connected app under the "More" tab and then go into settings and check if the "Auto Start Navigation" option is turned on.
The "Auto Start" in my settings is turned on, but the Nav system doesn't ask me to start a route each time I start the car. Maybe he has a different issue.
Appreciate 0
      06-04-2020, 01:25 AM   #11
Kevnixon
New Member
2
Rep
25
Posts

Drives: 2018 X3 M-Sport 3.0d
Join Date: Mar 2020
Location: North east England

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PeteInGilroy View Post
The "Auto Start" in my settings is turned on, but the Nav system doesn't ask me to start a route each time I start the car. Maybe he has a different issue.
Solved!. Superb thank you
Appreciate 1
BMWZ4995.50

Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:01 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST