BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | E83 (2003-2010) > First Generation BMW X3 General Forum » X3 wont start, its pretty cold out - Turns over slowly sputters and dies

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-02-2013, 01:54 PM   #1
WPG D33Z
Second Lieutenant
3
Rep
276
Posts

 
Drives: 2008 135i vert Cobb Stage2
Join Date: Mar 2012
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

X3 wont start, its pretty cold out - Turns over slowly sputters and dies

My X3 hasn't been able to start for two days now in pretty frigid weather (-35c). At first I thought it was the battery so I left the charger on over night and it still wouldn't start. I then went and bought another battery put it in and have the same problem.

When I try to start the car it is very slow to turn over, it makes a sputtering sound and almost starts but then dies. I popped the hood and noticed that fresh oil is leaking from the part in the picture, I'm wondering if that is the problem?

Name:  x3 oil leak.jpg
Views: 817
Size:  57.7 KB
__________________
2008 SGM 135i Cobb Stage 2 FBO
2008 TS X3 MSport KW V2
Appreciate 0
      02-02-2013, 06:19 PM   #2
romanonj
Captain
romanonj's Avatar
10
Rep
796
Posts

 
Drives: X3 and 335is w/DCT
Join Date: Jan 2012
Location: New Jersey, Ocean County

iTrader: (12)

It is your oil filter, whenever oil is leaking it should be addresses, so def a problem. I can't tell from the pic where it is coming from, but either filter or oil cooler gasket popped.. -35 man that's cold..
__________________
2014 F25 X3 M-Sport Carbon Black, Technology/Premium/Winter/Driver Assistance
2011 e92 335is DCT - Cobb, ETS IC, AFE DCI, BMW PS kit, M3 control arms, various cosmetic improvements RETIRED!
2007 X3 RETIRED!
2006 e90 330i 132k miles RETIRED!
Appreciate 0
      02-04-2013, 07:25 PM   #3
WPG D33Z
Second Lieutenant
3
Rep
276
Posts

 
Drives: 2008 135i vert Cobb Stage2
Join Date: Mar 2012
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

Turns out I flooded the engine and fouled my plugs, they were black. Changed the plugs and oil and its all good. Decided to install an oil pan heater while at it.
__________________
2008 SGM 135i Cobb Stage 2 FBO
2008 TS X3 MSport KW V2
Appreciate 0
      02-06-2013, 11:17 AM   #4
R1000K3
Major
R1000K3's Avatar
United_States
16
Rep
1,313
Posts

 
Drives: 335i MT
Join Date: Jul 2009
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WPG D33Z View Post
Turns out I flooded the engine and fouled my plugs, they were black. Changed the plugs and oil and its all good. Decided to install an oil pan heater while at it.
A common problem is when cars have been sitting a couple of days in very low temperature. Water in the tank or fuel filter will then freeze and block the fuel supply so the engine may start but not run.
Appreciate 0
      02-16-2013, 10:50 AM   #5
Paralytic
Registered
0
Rep
3
Posts

 
Drives: BMW X3 2.5si
Join Date: Feb 2013
Location: PHL

iTrader: (0)

maybe it froze some of your fluid hoses?
Appreciate 0
      03-04-2013, 11:04 AM   #6
WPGX3
New Member
0
Rep
14
Posts

 
Drives: 2009 X3 M Sport
Join Date: Jan 2013
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WPG D33Z View Post
Turns out I flooded the engine and fouled my plugs, they were black. Changed the plugs and oil and its all good. Decided to install an oil pan heater while at it.
How much did oil pan heater install cost you? It was real cold there for a short while, couple rough early morning starts definitely. I feel your pain
Appreciate 0
      03-04-2013, 01:17 PM   #7
WPG D33Z
Second Lieutenant
3
Rep
276
Posts

 
Drives: 2008 135i vert Cobb Stage2
Join Date: Mar 2012
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

I paid $125 installed, going to put one on my 135i as well for next winter. X3 starts great with it!
__________________
2008 SGM 135i Cobb Stage 2 FBO
2008 TS X3 MSport KW V2
Appreciate 0
      03-05-2013, 01:54 AM   #8
WPGX3
New Member
0
Rep
14
Posts

 
Drives: 2009 X3 M Sport
Join Date: Jan 2013
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WPG D33Z View Post
I paid $125 installed, going to put one on my 135i as well for next winter. X3 starts great with it!
Where did you go for install ?
Appreciate 0
      03-05-2013, 08:56 AM   #9
WPG D33Z
Second Lieutenant
3
Rep
276
Posts

 
Drives: 2008 135i vert Cobb Stage2
Join Date: Mar 2012
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

I've got an indy mechanic that works on my bimmers, I could ask him if he would do yours if you like.
__________________
2008 SGM 135i Cobb Stage 2 FBO
2008 TS X3 MSport KW V2
Appreciate 0
      03-07-2013, 12:31 AM   #10
WPGX3
New Member
0
Rep
14
Posts

 
Drives: 2009 X3 M Sport
Join Date: Jan 2013
Location: Winnipeg, Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WPG D33Z View Post
I've got an indy mechanic that works on my bimmers, I could ask him if he would do yours if you like.
I'd definitely be interested. Thanks
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:12 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST