BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » 2013 problems...

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-07-2013, 07:10 AM   #1
TheMessengerImage
New Member
1
Rep
11
Posts

 
Drives: 2013 X-3
Join Date: Jan 2013
Location: Maryland

iTrader: (0)

2013 problems...

I will keep this short two weeks ago we had a very similar error pop up on our x3 with 6k miles on it an then last night we get it again an then it went away later that night? Prior to this when the headlights were set to auto one fog light would be on an the other off (fog light button was off) what is going on here? Anyone else have these issues? (Can't add photo)
But it says "4x4 chassis stabilization drive moderately
Take to the nearest BMW service center or call"
Appreciate 0
      01-07-2013, 07:48 AM   #2
02420X3
Captain
7
Rep
687
Posts

 
Drives: 2011 X3 35i
Join Date: Jun 2011
Location: Boston

iTrader: (0)

The chassis stabilization message is reason to take it to the dealer. There could be many causes, ranging from a low battery to the failure of a module that will need to be shipped in fom Germany.

The fog light issue could be normal. Is it only happening while you're turning, and on the side that you're turning towards?
Appreciate 0
      01-07-2013, 09:41 AM   #3
TheMessengerImage
New Member
1
Rep
11
Posts

 
Drives: 2013 X-3
Join Date: Jan 2013
Location: Maryland

iTrader: (0)

No the fog light issue was on even in park so not sure what that is all about. An I know that the last time this happened it was a bad solenoid an they had the x3 for over a week to have the part shipped in. So not sure what this is about but it's so frustrating I have a 330 an have had no issues for years an yet this one an its been in the shop so many times.
Appreciate 0
      01-07-2013, 10:24 AM   #4
nyalpine90
Major General
nyalpine90's Avatar
Colombia
96
Rep
9,104
Posts

 
Drives: '15 X3 28i carbon black
Join Date: Feb 2008
Location: L.I. & Bklyn

iTrader: (4)

Garage List
2012 X3  [3.83]
Send a message via MSN to nyalpine90
fog light off - if u steer to left , left fog light turns on if you steer right, right fog light goes on. when shift into R fogs light turn on, when you shift into D, fogs light turn off.

fog lights on- stay on no matter what u do or steer in any direction
__________________
Appreciate 0
      01-07-2013, 10:30 AM   #5
colson79
Second Lieutenant
4
Rep
219
Posts

 
Drives: 2012 X3 35i DSB
Join Date: Jul 2011
Location: Wisconsin

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TheMessengerImage View Post
No the fog light issue was on even in park so not sure what that is all about. An I know that the last time this happened it was a bad solenoid an they had the x3 for over a week to have the part shipped in. So not sure what this is about but it's so frustrating I have a 330 an have had no issues for years an yet this one an its been in the shop so many times.
That's normal if you have adaptive lighting. If you push the fog light button then both fog lights will be on. If you don't actually turn the fog lights on by pushing the button and you have automatic headlights turned on with the adaptive headlights only one fog light will turn on when you are in park.

According to the owners manual on page 82, "To avoid blinding on coming traffic the Adaptive Light Control directs light towards the front passenger side when the vehicle is at a stand still." And since the fog lights are turn on and off depending on the direction of the adaptive lights that is why you only see one light on when parked. If you started driving straight the light would go out and neither fog light would be on. The only way to have both fog lights on is do push the button.
__________________
2012 X3 35i | Deep Sea Blue | Oyster |
Packages | Sports | Cold Weather | Cold Weather 2 | Premium | Technology | Premium Sound
Appreciate 0
      01-07-2013, 01:40 PM   #6
TheMessengerImage
New Member
1
Rep
11
Posts

 
Drives: 2013 X-3
Join Date: Jan 2013
Location: Maryland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by colson79
Quote:
Originally Posted by TheMessengerImage View Post
No the fog light issue was on even in park so not sure what that is all about. An I know that the last time this happened it was a bad solenoid an they had the x3 for over a week to have the part shipped in. So not sure what this is about but it's so frustrating I have a 330 an have had no issues for years an yet this one an its been in the shop so many times.
That's normal if you have adaptive lighting. If you push the fog light button then both fog lights will be on. If you don't actually turn the fog lights on by pushing the button and you have automatic headlights turned on with the adaptive headlights only one fog light will turn on when you are in park.

According to the owners manual on page 82, "To avoid blinding on coming traffic the Adaptive Light Control directs light towards the front passenger side when the vehicle is at a stand still." And since the fog lights are turn on and off depending on the direction of the adaptive lights that is why you only see one light on when parked. If you started driving straight the light would go out and neither fog light would be on. The only way to have both fog lights on is do push the button.
Thank you for your help Colson.
I called the dealership an was asked to bring the x3 in today so they could check an see what's going on with all of these warnings. I will keep you all posted on the results.
Appreciate 0
      01-07-2013, 06:33 PM   #7
QTPie
Private First Class
2
Rep
157
Posts

 
Drives: BMW X3 2.0D M Sport
Join Date: Feb 2012
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TheMessengerImage View Post
I will keep this short two weeks ago we had a very similar error pop up on our x3 with 6k miles on it an then last night we get it again an then it went away later that night? Prior to this when the headlights were set to auto one fog light would be on an the other off (fog light button was off) what is going on here? Anyone else have these issues? (Can't add photo)
But it says "4x4 chassis stabilization drive moderately
Take to the nearest BMW service center or call"
I had this error message once (morning start up). It stayed on for the short (10 minute) journey, then disappeared and didn't reappear on next start up.

Car was maybe 5 months old (and about 5k miles?).

I phoned the dealer and they said if I got the same error message again to call again and take it in.

QT
Appreciate 0
      01-08-2013, 01:06 PM   #8
TheMessengerImage
New Member
1
Rep
11
Posts

 
Drives: 2013 X-3
Join Date: Jan 2013
Location: Maryland

iTrader: (0)

Qt I was told to bring it in.. An they still have the car..
Appreciate 0
      01-08-2013, 03:14 PM   #9
sfax
Brigadier General
sfax's Avatar
United Kingdom
54
Rep
3,853
Posts

 
Drives: BMW X3 2011 F25
Join Date: Nov 2010
Location: Berkshire, UK

iTrader: (0)

It's most likely to be a red herring caused by something like a low battery. I had it once, BMW did a full reset and charged the battery and it never came back

http://x3.xbimmers.com/forums/showthread.php?t=498221
__________________

F25 xDrive20d SE __ professional multimedia package | dynamic package | climate package | 309s | xline | xenons | electric seats | folding mirrors | business speakers
Appreciate 0
      01-09-2013, 03:23 AM   #10
TheMessengerImage
New Member
1
Rep
11
Posts

 
Drives: 2013 X-3
Join Date: Jan 2013
Location: Maryland

iTrader: (0)

Well I got a call last night from the service center an they said it was a software update? I not sure what took so long to come up with that solution but alright...
Appreciate 0
      01-13-2013, 11:02 PM   #11
DGDuerr
New Member
United_States
0
Rep
24
Posts

 
Drives: 2012 BMW X3 28i
Join Date: Oct 2011
Location: Schenectady NY

iTrader: (0)

"4x4 chassis stabilization drive moderately"

Got the same message about 4 weeks ago. Without checking it out, the service rep told me that is could be a simple update of the software, or it could mean that the transmission was defective. After checking it out, it was a software update, that took about 4 hours. Sounds like it was a software flaw....since they updated, I have not had this error message pop up again.
__________________
2012 BMW X3 28i, Vermillion Red, Leather Nevada Mojave, Cold Weather II, Convenience Pkg, Premium Sound, Technology Pkg, Head-Up Display, BMW Apps
Appreciate 0
      01-14-2013, 10:24 AM   #12
DGDuerr
New Member
United_States
0
Rep
24
Posts

 
Drives: 2012 BMW X3 28i
Join Date: Oct 2011
Location: Schenectady NY

iTrader: (0)

In a previous life I was a systems engineer / software developer; the complexity of these systems is daunting. I'd rather be safe than sorry, but logic tells me that no matter how much preliminary testing is done on these systems (before releasing into the real world), there is nothing better than the every-day real life use to catch the bugs. Oink, oink. Honestly, I expected it on my vehicle as I ordered it with just about every bell and whistle available. My concern is that with age, will issues accelerate, or be put to bed?

I've had my X3 since October 2011, two errors have been generated. One for the xenon light system failure, and this one - the 4X4 error... both required a simple "firmware" or software updates.

My only gripe is the length of time it takes to update, the last being every bit of 4 hours. I would think that with technology today, this should be no more than 1 hour, but hey, what do I know?
__________________
2012 BMW X3 28i, Vermillion Red, Leather Nevada Mojave, Cold Weather II, Convenience Pkg, Premium Sound, Technology Pkg, Head-Up Display, BMW Apps
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:22 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST