BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Ticking Noise

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-28-2012, 08:49 AM   #1
mtpockets
New Member
 
Drives: 2013 BMW X3
Join Date: Aug 2012
Location: EAST BRUNSWICK,NJ

Posts: 6
iTrader: (0)

Ticking Noise

I have a 2013 x3 28i with 2500 miles. Every time I start it after it sits overnight or for a few hours I hear a ticking noise from the engine. Once it warms up it goes away. Also the oil temp gauge seems to take forever to register a change in temp. about 4 miles. Anyone else experience this?
mtpockets is offline  
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 09:26 AM   #2
epiphone3
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2013 BMW X3 35i
Join Date: Oct 2005
Location: Calgary

Posts: 1,647
iTrader: (0)

No personal experience here, but from all of the reviews I've read on the 2.0 liter turbo engine, it sounds like the sounds you are hearing are normal and that they go away as the engine warms up sounds normal too.

Many people have compared the sounds that the 2.0 liter turbo N20 engine makes when cold to diesel motors. I'm pretty sure you should stop worrying about it!
epiphone3 is offline  
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 10:09 AM   #3
BMWMilan
First Lieutenant
 
Drives: BMW
Join Date: Jul 2012
Location: Earth

Posts: 306
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mtpockets View Post
I have a 2013 x3 28i with 2500 miles. Every time I start it after it sits overnight or for a few hours I hear a ticking noise from the engine. Once it warms up it goes away. Also the oil temp gauge seems to take forever to register a change in temp. about 4 miles. Anyone else experience this?
Totally normal. It's the turbos.
BMWMilan is offline  
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 10:22 AM   #4
mtpockets
New Member
 
Drives: 2013 BMW X3
Join Date: Aug 2012
Location: EAST BRUNSWICK,NJ

Posts: 6
iTrader: (0)

Thanks for the info
mtpockets is offline  
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 10:44 AM   #5
n55x3
Captain
 
Drives: n55 BMWs
Join Date: Dec 2011
Location: us - ohio

Posts: 729
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mtpockets View Post
Also the oil temp gauge seems to take forever to register a change in temp. about 4 miles. Anyone else experience this?
Normal. Most vehicles, especially domestics, have a temp gauge that represents the water/coolant temp and not oil temp like the BMW does. Water temps climb quicker than the oil temp.
n55x3 is offline  
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 11:07 AM   #6
pokerface
Lieutenant Colonel
 
pokerface's Avatar
 
Drives: B8 A4 2.0T
Join Date: Apr 2006
Location: Toronto

Posts: 1,682
iTrader: (1)

The ticking is from the Direct Injection
__________________
F25 X3 N20:

2010 B8 A4 2.0T quattro (current)/
2013 F25 X3 x28 N20 (babymobile)
pokerface is offline   Canada
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 12:09 PM   #7
lbjgh
Major
 
lbjgh's Avatar
 
Drives: 2013 AW X3 M-Sport
Join Date: Dec 2011
Location: North of Toronto

Posts: 1,451
iTrader: (0)

... and the sound is normal.
Quote:
Originally Posted by pokerface View Post
The ticking is from the Direct Injection
__________________
2013, AW, xDrive35i, M Sport Package, Technology Package, Dynamic Comfort Package, Premium Package, 3M Clear Bra, Euro foglight switch, a few coded fixes
lbjgh is offline   Canada
0
Reply With Quote
      08-28-2012, 03:35 PM   #8
sids911
New Member
 
sids911's Avatar
 
Drives: X3, 3 Conv, Porsche 911, GSXR
Join Date: Aug 2012
Location: San Diego, CA

Posts: 20
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mtpockets
I have a 2013 x3 28i with 2500 miles. Every time I start it after it sits overnight or for a few hours I hear a ticking noise from the engine. Once it warms up it goes away. Also the oil temp gauge seems to take forever to register a change in temp. about 4 miles. Anyone else experience this?
She's-a-gonna-blow!! Quick, hide!!

Just kidding, the ticking sound is normal. My 4 mile X3 also had it when I picked it up.
sids911 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-30-2012, 12:45 AM   #9
X3vader
New Member
 
Drives: 2013 BMW X3
Join Date: Aug 2012
Location: Orange County

Posts: 23
iTrader: (0)

Garage List
2013 BMW X3  [0.00]
I took mine to the dealer for this issue as well, driving me nuts!! they said its normal, and it comes from the wastegate, bmw is trying to come up with a solution.
X3vader is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:38 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST