BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Coding made Easy: A step by step procedure

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-12-2013, 03:57 PM   #485
April1
Love All
United_States
16

 
April1's Avatar
 
Drives: X3 28i 2011
Join Date: Nov 2011
Location: San Francisco


Posts: 739
iTrader: (2)

Send a message via Yahoo to April1
Use this procedure:

Enabling the .NET Framework 3.5 in Control Panel
---------------------------------------------------------

You can enable the .NET Framework 3.5 yourself through Control Panel. In Control Panel, choose Programs and Features, choose Turn Windows features on or off, and then select the Microsoft .NET Framework 3.5.1 check box. This option requires an Internet connection.
Appreciate 0
      01-12-2013, 04:09 PM   #486
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by lbjgh View Post
Shawn, as noka pointed out I was using the instructions that worked previously. The screen shot was my attempted work-around.

noka, The instructions worked fine the first time I installed on an older system.

@ april1, I enabled .net framework ver. 4.5 (win8 option) and I'm currently reinstalling the software.

I'll provide updates shortly...
Ok. I give up. I don't have Win8 to test it with, but it is hard to understand why it would behave any differently.

I can see where the older .NET Framework is perhaps needed to run it, but I don't think it will make any difference with this configuration issue.

I don't know if it is an option for Win8, but if it is, you can use XP Mode and install it into the XP Virtual Machine.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-12-2013, 04:15 PM   #487
April1
Love All
United_States
16

 
April1's Avatar
 
Drives: X3 28i 2011
Join Date: Nov 2011
Location: San Francisco


Posts: 739
iTrader: (2)

Send a message via Yahoo to April1
ESys 3.18 uses the old .Net framework and when it was reported that certain buttons are not enabled, the first thing that flashed to my mind was if the win 8 is still supporting it. I made a quick check and found that win 8 only supports net framework 4.5 but provides an option to add older framework through control panel.
Appreciate 0
      01-12-2013, 04:17 PM   #488
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by April1 View Post
ESys 3.18 uses the old .Net framework and when it was reported that certain buttons are not enabled, the first thing that flashed to my mind was if the win 8 is still supporting it. I made a quick check and found that win 8 only supports net framework 4.5 but provides an option to add older framework through control panel.
Ok. Hopefully 3.5 Framework is the solution.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-12-2013, 06:28 PM   #489
lbjgh
Major
Canada
24

 
lbjgh's Avatar
 
Drives: 2013 AW X3 M-Sport
Join Date: Dec 2011
Location: North of Toronto


Posts: 1,461
iTrader: (0)

SOL!
Attached Images
  
__________________
2013, AW, xDrive35i, M Sport Package, Technology Package, Dynamic Comfort Package, Premium Package, 3M Clear Bra, Euro foglight switch, a few coded fixes
Appreciate 0
      01-13-2013, 03:45 AM   #490
April1
Love All
United_States
16

 
April1's Avatar
 
Drives: X3 28i 2011
Join Date: Nov 2011
Location: San Francisco


Posts: 739
iTrader: (2)

Send a message via Yahoo to April1
Two points:

1. Try to use Expert Mode on left pane with Code button selected
2. Why "Werte" is showing 00 whereas Values from ECU shows 01, didnt you save first on the right corner?
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:06 AM   #491
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by April1 View Post
Two points:

1. Try to use Expert Mode on left pane with Code button selected
2. Why "Werte" is showing 00 whereas Values from ECU shows 01, didnt you save first on the right corner?
Yes, I would test this on regular FDL Code Change first, before trying a Werte Value change.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:24 AM   #492
lbjgh
Major
Canada
24

 
lbjgh's Avatar
 
Drives: 2013 AW X3 M-Sport
Join Date: Dec 2011
Location: North of Toronto


Posts: 1,461
iTrader: (0)

I've got something in the works... Update this pm.
__________________
2013, AW, xDrive35i, M Sport Package, Technology Package, Dynamic Comfort Package, Premium Package, 3M Clear Bra, Euro foglight switch, a few coded fixes
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:30 AM   #493
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by lbjgh View Post
I've got something in the works... Update this pm.
Something other than what I sent you to try, or is that what you are referring to?
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-13-2013, 12:20 PM   #494
lbjgh
Major
Canada
24

 
lbjgh's Avatar
 
Drives: 2013 AW X3 M-Sport
Join Date: Dec 2011
Location: North of Toronto


Posts: 1,461
iTrader: (0)

It's what you sent.

April1

1. Try to use Expert Mode on left pane with Code button selected
I did... I just went back in to show the save icon greyed out still.

2. Why "Werte" is showing 00 whereas Values from ECU shows 01, didnt you save first on the right corner?
I was changing that value but ain't able to save the value...

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Something other than what I sent you to try, or is that what you are referring to?
__________________
2013, AW, xDrive35i, M Sport Package, Technology Package, Dynamic Comfort Package, Premium Package, 3M Clear Bra, Euro foglight switch, a few coded fixes
Appreciate 0
      01-13-2013, 01:54 PM   #495
groovyone789
New Member
0

 
Drives: 2013 BMW X3 28i
Join Date: Nov 2012
Location: Jacksonville FL


Posts: 18
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by lbjgh View Post
I was changing that value but ain't able to save the value...
I think he meant, did you apply the value by pressing CTRL-ENTER and then saving?
Appreciate 0
      01-14-2013, 12:48 AM   #496
April1
Love All
United_States
16

 
April1's Avatar
 
Drives: X3 28i 2011
Join Date: Nov 2011
Location: San Francisco


Posts: 739
iTrader: (2)

Send a message via Yahoo to April1
Forgot to mention that you need to reinstall E-Sys after installing dot net framework 3.5.1
Appreciate 0
      01-14-2013, 07:57 AM   #497
lbjgh
Major
Canada
24

 
lbjgh's Avatar
 
Drives: 2013 AW X3 M-Sport
Join Date: Dec 2011
Location: North of Toronto


Posts: 1,461
iTrader: (0)

I was in contact with April1 offline and E-Sys is now working on my win8 laptop. I did reinstall the software after enabling .net 3.5.1 which seems to have done the trick (this is after several installs/uninstalls and tweaking).

One other thing I did was, I left the default data location post software installation then set the token location under the EST tab.

Quote:
Originally Posted by April1 View Post
Forgot to mention that you need to reinstall E-Sys after installing dot net framework 3.5.1
__________________
2013, AW, xDrive35i, M Sport Package, Technology Package, Dynamic Comfort Package, Premium Package, 3M Clear Bra, Euro foglight switch, a few coded fixes
Appreciate 0
      01-16-2013, 11:28 AM   #498
69clementinast
Registered
0

 
Drives: BMW F25 X3 2.8i
Join Date: Jan 2013
Location: SF, CA


Posts: 3
iTrader: (0)

April1, could you send me an email? I want to talk about getting a cable and flashdrive with software etc.

thayermoeller at gmail dot com

Thanks!
Appreciate 0
      01-18-2013, 12:22 AM   #499
69clementinast
Registered
0

 
Drives: BMW F25 X3 2.8i
Join Date: Jan 2013
Location: SF, CA


Posts: 3
iTrader: (0)

windows 7 on vmware

So, I just received my cable and flash drive from April 1 (overnight delivery a huge plus). Quick question, I have a work computer that is a windows desktop but want to run on my apple macbook with vmware. I've read in a few places that some of the software may or may not work with the 64bit version of windows 7. That said it isn't clear if it is esys or some other piece of software that won't work. Does anyone know if I need to get the 32 bit version or can i use the 64? Don't want to get the less efficient version if i can avoid it. Thanks!
Appreciate 0
      01-18-2013, 07:32 AM   #500
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by 69clementinast View Post
So, I just received my cable and flash drive from April 1 (overnight delivery a huge plus). Quick question, I have a work computer that is a windows desktop but want to run on my apple macbook with vmware. I've read in a few places that some of the software may or may not work with the 64bit version of windows 7. That said it isn't clear if it is esys or some other piece of software that won't work. Does anyone know if I need to get the 32 bit version or can i use the 64? Don't want to get the less efficient version if i can avoid it. Thanks!
E-Sys works fine on 64-Bit. There is a companion utility application named ZGW_SEARCH.exe that is informational only, which will show you the IP Connection to the car. Version 1 of it must be run in XP Compatibility Mode. Version 2 of it can run natively on 64-Bit. Or, since it is non-functional, you don't need to run it at all.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-18-2013, 07:59 AM   #501
noka
First Lieutenant
United_States
3

 
Drives: 2013 x35i M-Sport
Join Date: Dec 2012
Location: MA


Posts: 321
iTrader: (0)

From a performance standpoint, is it significant whether running e.g. XP/32, Win7/32, Win7/64, Win8? Does it really make much difference in time to update the car's parameters? I was thinking of using an old laptop with XP/SP3 but if it would be so much faster with Win7/64, I would try that instead.
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired: '09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, '01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i,... '86 4000 CS Quattro... too many to list.
Appreciate 0
      01-18-2013, 08:01 AM   #502
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by noka View Post
From a performance standpoint, is it significant whether running e.g. XP/32, Win/32, Win/64, Win8? Does it really make much difference in time to update the car's parameters? I was thinking of using an old laptop with XP/SP3 but if it would be so much faster with Win7/64, I would try that instead.
No. I have it running both natively on my Win7 64-Bit machine, and virtualized inside XP Mode, and there is hardly a difference in execution.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-27-2013, 07:10 PM   #503
ch35iM
New Member
United_States
3

 
Drives: 2013 X3 35i M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey


Posts: 23
iTrader: (0)

When I go to connect to the car i have the vin number dispalyed in "Connection via vin" but there are no target selectors, any idea what is wrong?
Appreciate 0
      01-27-2013, 07:23 PM   #504
shawnsheridan
Brigadier General
United_States
72

 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX


Posts: 4,717
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ch35iM View Post
When I go to connect to the car i have the vin number dispalyed in "Connection via vin" but there are no target selectors, any idea what is wrong?
Make sure the car is turned on.

Make sure that there is a "Dist" folder in each of the Chassis (F01/F10/F25) folders etc.:

e.g. "C:\ESysData\psdzdata\mainseries\F010\F010_12_03_5 1 1\odx\dist"

It should be empty, but the folder must exist:

Name:  E-Sys - Dist Folder.jpg
Views: 599
Size:  30.0 KB
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      01-27-2013, 09:13 PM   #505
ch35iM
New Member
United_States
3

 
Drives: 2013 X3 35i M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: South Jersey


Posts: 23
iTrader: (0)

That did it, thanks. Those folders were missing for some reason
Appreciate 0
      02-02-2013, 01:10 PM   #506
BBender
Private
3

 
Drives: X3
Join Date: Jan 2012
Location: ZZ


Posts: 86
iTrader: (0)

I need to code previously backed up FDL, how to do it correctly?

Connect > Read VO > Read SVT > Read coding data (from the required ECU) > then overwrite CAF file in ESYS CAF folder with originally backed up file > Activate FA > Code FDL?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:27 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST