BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Engine "bounce" in reverse?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2011, 08:22 AM   #1
Hawkshaw
Major
 
Hawkshaw's Avatar
 
Drives: X3 xDrive28i
Join Date: Apr 2006
Location: Fredericton, NB, Canada

Posts: 1,013
iTrader: (1)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Engine "bounce" in reverse?

Anyone else experience this? Sometimes when in reverse and feathering off the brake the engine seems to "bounce" the car a bit while moving backwards at very low speeds. It's definitely not the braking and coming from the engine.

Anyone?
__________________
Paul
Hawkshaw is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-05-2011, 08:47 AM   #2
gareth12468
First Lieutenant
 
Drives: 2011 X3 xDrive 28i
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

Posts: 307
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW X3  [0.00]
Mine didn't.....
gareth12468 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-05-2011, 11:35 AM   #3
lateshow
Private First Class
 
lateshow's Avatar
 
Drives: 2011 BMW X3 35i Space Gray
Join Date: Mar 2011
Location: Chicago, IL

Posts: 138
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW X3  [0.00]
No issues with that here....
lateshow is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-05-2011, 02:14 PM   #4
Itchywasabi
Private
 
Drives: BMW X3
Join Date: May 2011
Location: Abottabad

Posts: 56
iTrader: (0)

Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Itchywasabi is offline  
0
Reply With Quote
      05-05-2011, 02:48 PM   #5
Radioactive
Captain
 
Drives: '11 X3 28i '10 535i '04 325i
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego

Posts: 655
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Itchywasabi View Post
Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Or when Navy Seal Stealth helicopter parts fall on it. "Abottabad"
Radioactive is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 07:32 AM   #6
julesjen
Enlisted Member
 
Drives: BMW X1
Join Date: Jan 2011
Location: great britain

Posts: 31
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hawkshaw View Post
Anyone else experience this? Sometimes when in reverse and feathering off the brake the engine seems to "bounce" the car a bit while moving backwards at very low speeds. It's definitely not the braking and coming from the engine.

Anyone?
have had similar problem,when reversing and gently brake get a clonking noise from front wheels. Went to my dealers this morning and they have diagnosed front brake pads moving within brake caliper causing noise ,booked in for next week ,they are talking to bmw technical about changing both brake pads and maybe putting in new caliper and holders .hope this sorts out problem,will wait and see if this solution sorts the problem. hope so because i had problems with my previous car bmw x1
julesjen is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 08:20 AM   #7
rs6655
Second Lieutenant
 
rs6655's Avatar
 
Drives: 2009 X3 (MT)
Join Date: Jun 2009
Location: Florida

Posts: 211
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Radioactive View Post
Or when Navy Seal Stealth helicopter parts fall on it. "Abottabad"
They were US Army 160th SOAR helicopters:

http://en.wikipedia.org/wiki/160th_S...ent_(Airborne))
rs6655 is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 08:29 AM   #8
sfax
Brigadier General
 
sfax's Avatar
 
Drives: BMW X3 2011 F25
Join Date: Nov 2010
Location: Berkshire, UK

Posts: 3,853
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by julesjen View Post
have had similar problem,when reversing and gently brake get a clonking noise from front wheels. Went to my dealers this morning and they have diagnosed front brake pads moving within brake caliper causing noise ,booked in for next week ,they are talking to bmw technical about changing both brake pads and maybe putting in new caliper and holders .hope this sorts out problem,will wait and see if this solution sorts the problem. hope so because i had problems with my previous car bmw x1
Hi JulesJen. Sorry to hear about the brakes. I've not experienced anything like that yet but I'll look out for it. Please keep us posted with what they do.

Hope everything else is working out well for you and your new X3. I voted in mine last night. It's only a 5 minute walk to the Polling Station but I couldn't resist a quick spin
__________________

F25 xDrive20d SE __ professional multimedia package | dynamic package | climate package | 309s | xline | xenons | electric seats | folding mirrors | business speakers
sfax is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 08:32 AM   #9
TarHeelFan
Private
 
Drives: 2011 X3 35i
Join Date: Feb 2011
Location: Mountain View, CA

Posts: 53
iTrader: (0)

I have the same problem as julesjen. I get the clunking noise after stopping and it's only the first time hitting the brake after reversing. A perfect example is backing in to my garage: I drive forward and stop - put the car in reverse and when I hit the brakes I hear the clunk. It sounds like the front left. In order to get the clunk again I have to drive forward. Stop. Put it in reverse and then hit the brake - Clunk!
TarHeelFan is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 09:50 AM   #10
djdewet
Enlisted Member
 
djdewet's Avatar
 
Drives: F25 X3 3.5i
Join Date: Jun 2005
Location: East Rand, South Africa

Posts: 30
iTrader: (0)

I have something simular to TarHeelFan on my E90 (330i), but that seems to come from the rear brakes. Have been to the dealer a couple of times, where they replaced pads, calipers, and eventually discs, but didn't solve it. Eventually gave up, seeing as I will be trading it in shortly on my new X3 35i
__________________
My Ride:
Mineral Silver F25 X3 3.5i AT, Oyster/Black/Wave wood trim interior, 307 style wheels, Prof Navi., Moon/Sun Roof, Adaptive Xenon Headlights, Auto tailgate, X-Line, Perf. Control, Apps, BMW Live, Top View, Prof. HiFi, Sports Seats, Elec. Tow Hitch, High Beam assist

Last edited by djdewet; 05-06-2011 at 10:49 AM.
djdewet is offline   South Africa
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 10:40 AM   #11
Hawkshaw
Major
 
Hawkshaw's Avatar
 
Drives: X3 xDrive28i
Join Date: Apr 2006
Location: Fredericton, NB, Canada

Posts: 1,013
iTrader: (1)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Itchywasabi View Post
Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Of this responses this seems to be the one most similar to my situation. I'm sure it's not a brake issue, but cold engine maybe.
__________________
Paul
Hawkshaw is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-06-2011, 11:26 AM   #12
Radioactive
Captain
 
Drives: '11 X3 28i '10 535i '04 325i
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego

Posts: 655
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rs6655 View Post
They were US Army 160th SOAR helicopters:

http://en.wikipedia.org/wiki/160th_S...ent_(Airborne))
Stand corrected on service branch! But still stealthy
Radioactive is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:46 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST