BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Error When Driving

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-07-2011, 04:09 PM   #1
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

Error When Driving

This only really happens when driving in the rain, but sometimes, the car will BONG and then the iDrive will notify me that I should drive carefully and brake gently. It says 4X4 in an amber circle: Drive Moderately, Avoid Hard Braking.

On the dashboard screen, 4x4 is again circumscribed in amber, and the ABS light and BRAKE light are on. When I turn off the engine, all of this goes away, and then I turn off the electronics. Restarting the car clears the warning, and when I check the car's handling and mechanical status via iDrive, and it says all is clear and working.

It happens occasionally in the rain, not every time.

I'm bringing the car in tomorrow.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 07:47 AM   #2
LEDZEP
Lieutenant General
 
LEDZEP's Avatar
 
Drives: 2009 E70 & 2011 F25
Join Date: Jun 2005
Location: Area 51

Posts: 12,277
iTrader: (0)

Garage List
Interesting. Please post the diagnosis.
__________________


I think it is bad luck to be superstitious
LEDZEP is offline  
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 10:49 AM   #3
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Lotus7 View Post
You are not alone with this problem.

This is the third or forth mention of this error. Several of us mentioned it on the "Sudden stop issue" thread which quickly turned into a "electronics error" thread.

The error you described happened to me once and immediately disappeared after shutting the engine off and restarting. It has not happened again and, in my case, didn't seem to be related to rain. I've driven the X3 in a severe rain storm with no electronic problems. Interestingly, the one time I saw the scary brake malfunction error was at the exact instant I drove under cross-country high-voltage power transmission line out in the middle of nowhere. Just driving along - never touched the brakes and the warning popped up and all the lights came on. Carefully checked the brakes, and they were obviously working fine (although didn't try to get the ABS to trigger.

Was there any lightning activity during the rain when your error happened? Could be that it's an EMF (electro magnetic field) interference issue.

It's only been once for me so far but if it happens again it will be right back to the dealership.

With at least three examples on this forum alone, it's probably something that BMW is already aware of. Hope they have a service bulletin and a fix soon.

Please let us know what your dealer says.
It happened again while my friend was driving the car, but it was not raining. So I guess it isn't related to rain. In any case, I brought the car in this morning (they gave me a very nice, gently driven, 535i xDrive sedan as a loaner), and they said they'd call me later today with the diagnosis. I'll let you know what happens.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 12:12 PM   #4
MA78
TK-421
 
MA78's Avatar
 
Drives: 2011 X3 35i
Join Date: Nov 2007
Location: Portland, OR

Posts: 610
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
It happened again while my friend was driving the car, but it was not raining. So I guess it isn't related to rain. In any case, I brought the car in this morning (they gave me a very nice, gently driven, 535i xDrive sedan as a loaner), and they said they'd call me later today with the diagnosis. I'll let you know what happens.

It's very strange that most of the owners reporting problems with their F25s live in Chicago. It must be something in the air.

Hope the dealership is able to fix this problem. Seems like something that could be a real pain in the a$$.
MA78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 08:18 PM   #5
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

They cannot diagnose it yet, so I still have my 535 loaner (which is great, by the way). They said they'll have to keep it for a few days, see if they can make it happen. Hopefully they'll figure it out.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 09:07 PM   #6
Brutus1
Private First Class
 
Drives: 2011 x3 -Alpine white
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee

Posts: 161
iTrader: (0)

[quote=juddholland;9073789]This only really happens when driving in the rain, but sometimes, the car will BONG and then the iDrive will notify me that I should drive carefully and brake gently. It says 4X4 in an amber circle: Drive Moderately, Avoid Hard Braking.


It is your Mother watching over you!!!
Brutus1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-08-2011, 09:53 PM   #7
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

[quote=Brutus1;9085471]
Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
This only really happens when driving in the rain, but sometimes, the car will BONG and then the iDrive will notify me that I should drive carefully and brake gently. It says 4X4 in an amber circle: Drive Moderately, Avoid Hard Braking.


It is your Mother watching over you!!!
Must be!
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      03-10-2011, 04:58 AM   #8
M4st3r_ITA
New Member
 
Drives: BMW X3 f25 2.0d - ordered!
Join Date: Feb 2011
Location: Italy

Posts: 15
iTrader: (0)

It can not be the warning of possible ice on the road? Perhaps just below a certain temperature, you are advised to drive carefully ...
M4st3r_ITA is offline  
0
Reply With Quote
      03-10-2011, 11:44 AM   #9
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M4st3r_ITA View Post
It can not be the warning of possible ice on the road? Perhaps just below a certain temperature, you are advised to drive carefully ...
Except that's a singular notification, and it doesn't show up on the iDrive screen...it's also not an error...so...yeah it's not that.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 01:28 PM   #10
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

WOULD YOU BELIEVE. they still have my car.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 01:32 PM   #11
VikingOne
Private First Class
 
VikingOne's Avatar
 
Drives: BMW X3 2.0D SE
Join Date: Feb 2011
Location: Wokingham, UK

Posts: 166
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
WOULD YOU BELIEVE. they still have my car.
WTF!, is that nearly a month, and no progress?
__________________
UK Order 10 Feb 2011 - picked up 30th Sept 2011
VikingOne is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 02:51 PM   #12
loatron
Enlisted Member
 
Drives: F25 28i
Join Date: Mar 2011
Location: CT

Posts: 46
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
WOULD YOU BELIEVE. they still have my car.
A month?!
__________________
F25: 2011 - Present
E46: 2004 - 2011
loatron is offline  
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 03:53 PM   #13
jt2
Annoyance
 
Drives: Yes
Join Date: Jun 2007
Location: SF Bay Area

Posts: 83
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
WOULD YOU BELIEVE. they still have my car.
Isn't there a lemon law in IL?
jt2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 08:10 PM   #14
Brutus1
Private First Class
 
Drives: 2011 x3 -Alpine white
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee

Posts: 161
iTrader: (0)

WTF!
Brutus1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-07-2011, 08:28 PM   #15
Want the thrill
Major
 
Drives: X3 35i
Join Date: Mar 2011
Location: MI

Posts: 1,133
iTrader: (1)

Garage List
2011 X3 35i  [3.88]
I would be going ballistic! What are they telling you???
Want the thrill is offline  
0
Reply With Quote
      04-11-2011, 10:02 AM   #16
xDrive35i
Lieutenant Colonel
 
Drives: Audi A4 3.2; Porsche Macan S
Join Date: Feb 2011
Location: Chicago

Posts: 1,716
iTrader: (0)

If it comes back to me and the problem arises yet again, then it is officially a lemon.
__________________
2001 Audi A6 Allroad 2.7T (C5); 2005 Audi A6 4.2 Quattro (C6); 2005 BMW X5 4.4i (E53); 2008 BMW 535xi Sports Wagon (E61); 2011 BMW X3 xDrive35i (F25); 2009 Audi A4 3.2 Quattro Prestige (B8); 2015 Porsche Macan S (October 2014 delivery)
xDrive35i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      04-11-2011, 10:21 AM   #17
jaymk5
Bheem (Powerful and Fearful)
 
jaymk5's Avatar
 
Drives: "OnOrder" BMW X3 35i SpaceGray
Join Date: Feb 2011
Location: Plymouth, MN, USA

Posts: 212
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juddholland View Post
If it comes back to me and the problem arises yet again, then it is officially a lemon.
Sure it is. Did they explain, what is taking them so long?
jaymk5 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-11-2011, 08:38 PM   #18
Brutus1
Private First Class
 
Drives: 2011 x3 -Alpine white
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee

Posts: 161
iTrader: (0)

Oh man-what a bummer! Hope they get it right this time.
Brutus1 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-19-2011, 12:35 PM   #19
Sabian
Second Lieutenant
 
Sabian's Avatar
 
Drives: X3 35i Mineral
Join Date: Oct 2010
Location: Woodinville, Wa

Posts: 236
iTrader: (0)

Ugh.. Not the kind of news I like to read about after just placing an order,
Hopefully this is nothing serious and there is a fix
Sabian is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-19-2011, 12:38 PM   #20
Want the thrill
Major
 
Drives: X3 35i
Join Date: Mar 2011
Location: MI

Posts: 1,133
iTrader: (1)

Garage List
2011 X3 35i  [3.88]
Quote:
Originally Posted by Lotus7 View Post
The "Brake, ABS and 4X4 warning" appeared on my car for the third time (in 1500 miles), so It's back to the dealers. They did find some error codes this time which made no sense. The Service tech said the error codes it was showing translated as "The transmission has the wrong longitude and latitude" !!! Pretty bizarre!

Mine is the second X3 my dealer has seen with this problem. They haven't fixed the other one either.

They decided to hold the car until they hear from the factory engineers. We have a brand new Series 3 xDrive 28i for a loaner.

Hope to hear from juddholland about the status of his car.

Man, I don't want to hear that either after just placing my order Have you had any other problems with it?
Want the thrill is offline  
0
Reply With Quote
      04-19-2011, 02:41 PM   #21
Want the thrill
Major
 
Drives: X3 35i
Join Date: Mar 2011
Location: MI

Posts: 1,133
iTrader: (1)

Garage List
2011 X3 35i  [3.88]
Quote:
Originally Posted by Lotus7 View Post
No other problems, it starts, accelerates and handles great. No leaks squeaks, rattles, etc.

This seems to be a computer “glitch” type of situation. There are multiple red and amber warning lights on the center dash display and the computer screen has a cryptic warning that there is a problem with the brakes, the ABS and the “4X4” and to drive as slowly as possible and to contact your BMW dealer immediately. However, the car works OK and the brakes and AWD systems seem to be working normally. As soon as the engine is stopped and then restarted, the warnings go away. If an ABS sensor or other system hardware component had actually failed, the error would remain after a restart. Also, there are no ABS failure codes on the OBD-II port.

The real problem is that with the car signaling a “false alarm” every few hundred miles, if a real component failure does occur, the driver will probably be conditioned to ignore it. I’ve already filed a safety complaint with the US DOT and have been assigned a case number for investigation. If BMW doesn’t get this resolved soon, they will be facing a class action suit as well as a DOT recall. The DOT requires that all cars equipped with ABS systems have a fail-safe warning. By implication, that means a warning that actually works.

This situation is like having a smoke alarm falsely trigger every other week at 3 o’clock in the morning for no apparent reason. Not many people would tolerate it for very long.
Glad to hear you are on top of it. Please keep us posted as to what happens!
Want the thrill is offline  
0
Reply With Quote
      04-19-2011, 03:11 PM   #22
KingKong
Enlisted Member
 
Drives: 2008 BMW 328i Coupe
Join Date: Jul 2008
Location: Thornhill

Posts: 40
iTrader: (0)

I have the X3 28i, Executive Package, Navi and Premium (basically every package for Canadians). Picked it up 2 weeks ago and had all kinds of errors come on as well:

- Chasis Stabilization Malfunction
- Flat Tire Monitor Malfunction
- Drivetrain malf. Drive Moderately (reduced power to engine...SLOOOW)
- 4 x 4 Errors
- Oil Sensor Malf.

BMW Assist sent the errors to dealership right away to record the problem.

Turned out the Voltage supply from the accelerator peddle was faulty and caused the computer not to know if I was accelerating or not....They replaced it 1 week ago and so far, no errors.
KingKong is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:25 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST