BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Engine "bounce" in reverse?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2011, 08:22 AM   #1
Hawkshaw
Major
Hawkshaw's Avatar
Canada
19
Rep
1,013
Posts

 
Drives: X3 xDrive28i
Join Date: Apr 2006
Location: Fredericton, NB, Canada

iTrader: (1)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Engine "bounce" in reverse?

Anyone else experience this? Sometimes when in reverse and feathering off the brake the engine seems to "bounce" the car a bit while moving backwards at very low speeds. It's definitely not the braking and coming from the engine.

Anyone?
__________________
Paul
Appreciate 0
      05-05-2011, 08:47 AM   #2
gareth12468
First Lieutenant
Canada
4
Rep
308
Posts

 
Drives: 2011 X3 xDrive 28i
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW X3  [0.00]
Mine didn't.....
Appreciate 0
      05-05-2011, 11:35 AM   #3
lateshow
Private First Class
lateshow's Avatar
United_States
8
Rep
138
Posts

 
Drives: 2011 BMW X3 35i Space Gray
Join Date: Mar 2011
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW X3  [0.00]
No issues with that here....
Appreciate 0
      05-05-2011, 02:14 PM   #4
Itchywasabi
Private
0
Rep
56
Posts

 
Drives: BMW X3
Join Date: May 2011
Location: Abottabad

iTrader: (0)

Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Appreciate 0
      05-05-2011, 02:48 PM   #5
Radioactive
Captain
United_States
9
Rep
662
Posts

 
Drives: '11 X3 28i '10 535i '04 325i
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Itchywasabi View Post
Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Or when Navy Seal Stealth helicopter parts fall on it. "Abottabad"
Appreciate 0
      05-06-2011, 07:32 AM   #6
julesjen
Enlisted Member
0
Rep
31
Posts

 
Drives: BMW X1
Join Date: Jan 2011
Location: great britain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hawkshaw View Post
Anyone else experience this? Sometimes when in reverse and feathering off the brake the engine seems to "bounce" the car a bit while moving backwards at very low speeds. It's definitely not the braking and coming from the engine.

Anyone?
have had similar problem,when reversing and gently brake get a clonking noise from front wheels. Went to my dealers this morning and they have diagnosed front brake pads moving within brake caliper causing noise ,booked in for next week ,they are talking to bmw technical about changing both brake pads and maybe putting in new caliper and holders .hope this sorts out problem,will wait and see if this solution sorts the problem. hope so because i had problems with my previous car bmw x1
Appreciate 0
      05-06-2011, 08:20 AM   #7
rs6655
Second Lieutenant
rs6655's Avatar
3
Rep
211
Posts

 
Drives: 2009 X3 (MT)
Join Date: Jun 2009
Location: Florida

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Radioactive View Post
Or when Navy Seal Stealth helicopter parts fall on it. "Abottabad"
They were US Army 160th SOAR helicopters:

http://en.wikipedia.org/wiki/160th_S...ent_(Airborne))
Appreciate 0
      05-06-2011, 08:29 AM   #8
sfax
Brigadier General
sfax's Avatar
United Kingdom
54
Rep
3,853
Posts

 
Drives: BMW X3 2011 F25
Join Date: Nov 2010
Location: Berkshire, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by julesjen View Post
have had similar problem,when reversing and gently brake get a clonking noise from front wheels. Went to my dealers this morning and they have diagnosed front brake pads moving within brake caliper causing noise ,booked in for next week ,they are talking to bmw technical about changing both brake pads and maybe putting in new caliper and holders .hope this sorts out problem,will wait and see if this solution sorts the problem. hope so because i had problems with my previous car bmw x1
Hi JulesJen. Sorry to hear about the brakes. I've not experienced anything like that yet but I'll look out for it. Please keep us posted with what they do.

Hope everything else is working out well for you and your new X3. I voted in mine last night. It's only a 5 minute walk to the Polling Station but I couldn't resist a quick spin
__________________

F25 xDrive20d SE __ professional multimedia package | dynamic package | climate package | 309s | xline | xenons | electric seats | folding mirrors | business speakers
Appreciate 0
      05-06-2011, 08:32 AM   #9
TarHeelFan
Private
1
Rep
53
Posts

 
Drives: 2011 X3 35i
Join Date: Feb 2011
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

I have the same problem as julesjen. I get the clunking noise after stopping and it's only the first time hitting the brake after reversing. A perfect example is backing in to my garage: I drive forward and stop - put the car in reverse and when I hit the brakes I hear the clunk. It sounds like the front left. In order to get the clunk again I have to drive forward. Stop. Put it in reverse and then hit the brake - Clunk!
Appreciate 0
      05-06-2011, 09:50 AM   #10
djdewet
Enlisted Member
djdewet's Avatar
South Africa
1
Rep
30
Posts

 
Drives: F25 X3 3.5i
Join Date: Jun 2005
Location: East Rand, South Africa

iTrader: (0)

I have something simular to TarHeelFan on my E90 (330i), but that seems to come from the rear brakes. Have been to the dealer a couple of times, where they replaced pads, calipers, and eventually discs, but didn't solve it. Eventually gave up, seeing as I will be trading it in shortly on my new X3 35i
__________________
My Ride:
Mineral Silver F25 X3 3.5i AT, Oyster/Black/Wave wood trim interior, 307 style wheels, Prof Navi., Moon/Sun Roof, Adaptive Xenon Headlights, Auto tailgate, X-Line, Perf. Control, Apps, BMW Live, Top View, Prof. HiFi, Sports Seats, Elec. Tow Hitch, High Beam assist

Last edited by djdewet; 05-06-2011 at 10:49 AM.
Appreciate 0
      05-06-2011, 10:40 AM   #11
Hawkshaw
Major
Hawkshaw's Avatar
Canada
19
Rep
1,013
Posts

 
Drives: X3 xDrive28i
Join Date: Apr 2006
Location: Fredericton, NB, Canada

iTrader: (1)

Garage List
2006 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Itchywasabi View Post
Have that problem with my 28i... I only get this when engine is cold/newly started.
Of this responses this seems to be the one most similar to my situation. I'm sure it's not a brake issue, but cold engine maybe.
__________________
Paul
Appreciate 0
      05-06-2011, 11:26 AM   #12
Radioactive
Captain
United_States
9
Rep
662
Posts

 
Drives: '11 X3 28i '10 535i '04 325i
Join Date: Mar 2011
Location: San Diego

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rs6655 View Post
They were US Army 160th SOAR helicopters:

http://en.wikipedia.org/wiki/160th_S...ent_(Airborne))
Stand corrected on service branch! But still stealthy
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:15 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST