BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Car shutting down?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-23-2013, 04:50 PM   #1
Teemo Panda
*Bimmerpost Plasti Dip Guru*
 
Teemo Panda's Avatar
 
Drives: E53, E46-M3, E70, F25-X3
Join Date: Jun 2011
Location: New Jersey (NJ)

Posts: 1,177
iTrader: (0)

Garage List
2013 BMW X3  [2.83]
Car shutting down?

After starting my car in cold start,
Backing off my driving way, when I press my brake, after 2 secs after starting the car, it goes to neutral the it shuts down.

I'm in comfort mode, ASS off,
And I updated the ASS mode 3 months ago.

Wondering if its just me ?
Or it's the cold weather.
__________________
Teemo Panda is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-24-2013, 09:08 AM   #2
aw088817
Registered
 
Drives: 2013 x3
Join Date: Jan 2013
Location: nj

Posts: 1
iTrader: (0)

I too have had this happen twice on a 2013 x3 2.8. I wasn't sure if it was a combination of the brake and reverse, but it ends stalled and in netural.
aw088817 is offline  
0
Reply With Quote
      01-24-2013, 11:40 PM   #3
rmeir
Private First Class
 
Drives: x3
Join Date: Apr 2012
Location: chicago il

Posts: 159
iTrader: (0)

think you got to give it a few second, oke a minute or two for things to warm up adn get engaged. trans oil can get a bit sluggisy and perhaps put too much strain on whatever and kill it. let it sit for a minute or two before pulling out
rmeir is offline  
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 01:47 AM   #4
mge.92
SPEED RACER
 
mge.92's Avatar
 
Drives: X3 28I M SPORT
Join Date: Jul 2012
Location: Washington DC

Posts: 213
iTrader: (0)

What the dealership told me is when it is really cold it needs time for something to engage and some pump to start. I think its some water heat pump but I can't remember exactly what they said. Just give it 30 seconds and it should be fine.
mge.92 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 06:23 AM   #5
noka
First Lieutenant
 
Drives: 2013 x35i M-Sport
Join Date: Dec 2012
Location: MA

Posts: 321
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mge.92 View Post
What the dealership told me is when it is really cold it needs time for something to engage and some pump to start. I think its some water heat pump but I can't remember exactly what they said. Just give it 30 seconds and it should be fine.
Seems like something that would be in the Owner's Manual, otherwise I would question it as BS.
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired: '09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, '01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i,... '86 4000 CS Quattro... too many to list.
noka is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 11:26 AM   #6
Teemo Panda
*Bimmerpost Plasti Dip Guru*
 
Teemo Panda's Avatar
 
Drives: E53, E46-M3, E70, F25-X3
Join Date: Jun 2011
Location: New Jersey (NJ)

Posts: 1,177
iTrader: (0)

Garage List
2013 BMW X3  [2.83]
Thanks for the reply guys,
__________________
Teemo Panda is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 12:25 PM   #7
epiphone3
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2013 BMW X3 35i
Join Date: Oct 2005
Location: Calgary

Posts: 1,647
iTrader: (0)

Its very cold here in Calgary and I have never seen this happen. I always let the engine idle down from the initial higher-rev start sequence before pulling away.
epiphone3 is offline  
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 02:00 PM   #8
noka
First Lieutenant
 
Drives: 2013 x35i M-Sport
Join Date: Dec 2012
Location: MA

Posts: 321
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by epiphone3 View Post
Its very cold here in Calgary and I have never seen this happen. I always let the engine idle down from the initial higher-rev start sequence before pulling away.
Same here. Between 0-16F here the past few days.
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired: '09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, '01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i,... '86 4000 CS Quattro... too many to list.
noka is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:36 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST