BMW X3 Forum
BMW X3 Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
XBimmers | BMW X3 Forum > BMW X3 Forums | F25 (2011 - Current) > Second Generation BMW X3 General Forum » Acoustic Parking Sensor Lag

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-31-2012, 06:21 AM   #1
Sco
Enlisted Member
 
Drives: X3
Join Date: Nov 2012
Location: London

Posts: 42
iTrader: (0)

Acoustic Parking Sensor Lag

Does anybody else find that the acoustic warning on the parking sensors has a bit of a lag on it?

I have owned several cars over the years with reverse parking sensors and never had a problem with them, but on the X3 I find I have to reverse very slowly to allow the acoustic sensor to catch up. Otherwise it suddenly jumps from no beeps to a flat line, or very near, which is not particularly reassuring when you are reversing a £35k car.

I wonder whether it is a general problem with the system or a specific issue with my build (November 2012).
Sco is offline  
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 06:29 AM   #2
Nahoa
Lieutenant Colonel
 
Drives: F25 35i Mineral Silver/Black
Join Date: May 2008
Location: Virginia

Posts: 1,876
iTrader: (0)

I use that feature quite a lot and have not noticed the lag you mention.
__________________
Nahoa is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 06:58 AM   #3
Sco
Enlisted Member
 
Drives: X3
Join Date: Nov 2012
Location: London

Posts: 42
iTrader: (0)

Potentially another issue for the dealer to look at then. When was your X3 built?
Sco is offline  
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 11:56 AM   #4
DonC
First Lieutenant
 
Drives: 2013 X3 3.5i M sport, etc
Join Date: Aug 2012
Location: near Seattle

Posts: 349
iTrader: (0)

No lag on mine - it does go crazy when my wife walks in front while I'm backing up.
__________________
2013 X3 3.5i AW,Msprt,rear fogs,PS,CP, Tech, etc...
Other cars
2005 S2000
2007 TL-S
DonC is online now   United_States
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 01:48 PM   #5
BMWrules7
Major
 
Drives: 2011 750Li, Alpine White
Join Date: Mar 2011
Location: Boston Area

Posts: 1,015
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Sco
Does anybody else find that the acoustic warning on the parking sensors has a bit of a lag on it?

I have owned several cars over the years with reverse parking sensors and never had a problem with them, but on the X3 I find I have to reverse very slowly to allow the acoustic sensor to catch up. Otherwise it suddenly jumps from no beeps to a flat line, or very near, which is not particularly reassuring when you are reversing a 35k car.

I wonder whether it is a general problem with the system or a specific issue with my build (November 2012).
Lol. You can reduce the lag time by SLOWING down. No more Batman park jobs.
BMWrules7 is offline  
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 02:15 PM   #6
RSchneider
Private First Class
 
Drives: 2011 X3 xDrive30d
Join Date: Mar 2011
Location: Vienna, AUT

Posts: 125
iTrader: (0)

BMW's beeeep system isn't trustworthy anyway. Doesn't react in a timely fashion to challenging obstacle geometries and materials.
RSchneider is offline   Austria
0
Reply With Quote
      01-01-2013, 07:50 AM   #7
KL
New Member
 
Drives: X3 F25 X-drive 2.0dA - 2012
Join Date: Aug 2011
Location: Malmö - Sweden

Posts: 17
iTrader: (0)

Have noticed the same lag as you describe - the good side effect is that it forces you to take it cool when manouvering in tight spaces ;-)
But seriously, I agree that it is annoying. I experienced the same issue in a 5-series F11 so I thought it was a default setting...
KL is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      01-09-2013, 02:19 PM   #8
troggy1969
Second Lieutenant
 
Drives: X3 3.0D SE Bluewater
Join Date: Sep 2011
Location: Omagh uk

Posts: 247
iTrader: (0)

Garage List
I agree they are slow compared to the VW I had previously. Have to take it easy now backing towards the house!!!
troggy1969 is offline  
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 09:31 AM   #9
Sco
Enlisted Member
 
Drives: X3
Join Date: Nov 2012
Location: London

Posts: 42
iTrader: (0)

For me it's not just that they are slower, there is actually a bit of a lag which misleads you. You think you are fine because there is no beep at all and then suddenly it jumps to very frequent beeps and a flat line.

I have never seen the point of the reverse cameras on other vehicles but it appears on BMW they are useful to replace the poorly designed reverse parking sensors.
Sco is offline  
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 09:42 AM   #10
noka
First Lieutenant
 
Drives: 2013 x35i M-Sport
Join Date: Dec 2012
Location: MA

Posts: 321
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Sco View Post
For me it's not just that they are slower, there is actually a bit of a lag which misleads you. You think you are fine because there is no beep at all and then suddenly it jumps to very frequent beeps and a flat line.

I have never seen the point of the reverse cameras on other vehicles but it appears on BMW they are useful to replace the poorly designed reverse parking sensors.
Maybe something they can solve with a s/w update,... if enough people complain?
__________________
2013 x35i (Space Gray, MSport, CW/CWII, DHP, Premium, Premium Sound, Technology, BMW-Apps)
Retired: '09 C300 4Matic, '09 GTI, '06 750i, '05 C55, '04 R32, '03 M5, '02 GTI, '01 M5, '00 M-Coupe, '00 540i/6, '99 M3 Coupe, '98 M3 Coupe, '96 328i,... '86 4000 CS Quattro... too many to list.
noka is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:05 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST